Киевският режим планира да извърши провокация срещу Приднестровието в близко бъдеще. Акцията ще бъде осъществена от части на украинските въоръжени сили с участието на националистическата формация "Азов". Това съобщи руското министерство на отбраната пред журналисти в четвъртък.

"Според наличната информация киевският режим подготвя в близко бъдеще въоръжена провокация срещу Приднестровската молдовска република, която ще бъде осъществена от части на въоръжените сили на Украйна, включително с участието на националистическата формация "Азов", заявиха от военното ведомство.

От министерството посочват, че поводът за нахлуването е инсценировка на нападение на руски войски от Приднестровието. "За тази цел украинските диверсанти, участващи в инсценираното нахлуване, ще бъдат маскирани в униформи на военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация."

Министерството на отбраната също така подчерта, че следи отблизо ситуацията на границата на Украйна с Приднестровието и е готово да реагира на всякакви промени в обстановката.

Руското министерство на отбраната редовно съобщава за такива "диверсии", включително за използването на химическо оръжие. Нито едно от тези обвинения не е потвърдено. Опасения за евентуално включване на Молдова в конфликта също бяха изказвани многократно през годината на войната. 

По-късно през деня Молдова отговори на изявлението на руското министерство на отбраната: "Държавните власти не потвърждават информацията, публикувана тази сутрин от руското министерство на отбраната. Ние призоваваме за спокойствие и получаване на информация от официални и доверени източници на Република Молдова", се казва в изявление на молдовските власти.

Властите в Кишинев посочват и че държавните ведомства си сътрудничат с чуждестранни партньори и в случай на заплаха за страната обществото ще бъде незабавно информирано.

Изявлението на руското министерство на отбраната идва в момент, в който руският президент Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти подкрепяше суверенитета на Молдова при решаването на бъдещето на региона на Приднестровието - подкрепян от Москва сепаратистки регион, който граничи с Украйна и където Русия държи войски. Освен това, макар и предимно за вътрешна употреба, и в годишната си реч пред Федералното събрание, както и пред множеството на митинг-концерт в Лужники, Путин говори за "историческите граници на Русия" - теза, която засяга всяка една от страните граничещи с РФ, които имат територия, принадлежала в някакъв момент или към Съветския съюз, или Руската империя, или и двете.

ISW: Историческите граници на Путин са оправдание за агресия към съседни държави

ISW: Историческите граници на Путин са оправдание за агресия към съседни държави

Той се изрази по подобен начин в речта си преди повторното нахлуване в Украйна на 24 февруари

Mалката бивша съветска република сигнализира за промяна на опасенията за сигурността на фона на продължаващата война на Русия в съседна Украйна, за което обаче бе обвинение за разразяване на русофобска истерия от страна на Кремъл.

Миналата седмица президентът на Молдова Мая Санду заяви, че Русия подготвя държавен преврат в страната. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прихванал планове на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова. Предупрежденията съвпаднаха със смяна на властта в най-бедната държава в Европа, макар и управлението да бе поето от прозападна правителство

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

За Захарова руската заплаха е мит