Президентът на Молдова Мая Санду предупреди за опасността от дестабилизация в страната. Тя призова парламента да предостави допълнителни правомощия на специалните служби, съобщава ТАСС.

Подготвят се атаки срещу Молдова. Плановете за близко бъдеще включват действия с участието на военнообучени диверсанти, които ще атакуват някои държавни сгради, като вземат заложници, посочи Санду. По думите й така наречената опозиция иска да смени властта в Кишинев.

Според президента парламентът трябва да приеме проекти веднага възможно, което ще даде възможност на информационната служба и службите за сигурност и прокуратура да се справят с рисковете за сигурността на страната.

Мая Санду посочи, че целта на саботажа е нарушаване на конституционния ред, за да се прехвърли страната в разпореждането на Русия.

Правителството на Молдова подава оставка

Правителството на Молдова подава оставка

След 18 бурни месеца на власт

По този начин президентът Санду официално потвърди информацията за руски план, споменат миналата седмица от украинския президент Володимир Зеленски.

Първите подобни опити бяха направени още през есента в контекста на тежката енергийна криза в страната, но сега "новите планове на Русия, предоставени от украинските партньори", предвиждат "наемници, маскирани като цивилни", да влязат в Молдова, за да осигурят "насилствени бунтове" срещу правителствени учреждения, включително и вземане на заложници, обяснява Санду.

Планът, прихванат от украинските разузнавателни служби и потвърден от разузнавателните служби на Молдова, съдържа, наред с другото, информация за правилата за влизане на руски, беларуски, сръбски и черногорски граждани в Молдова, както и съответните инструкции. Фактическата цел на плана е наемниците да осъществят "смяна на властта" в Молдова с подкрепата на "вътрешни групи" около двамата избягали молдовски олигарси Илан Шор и Влад Плахотнюк, както и на някои ветерани от войната. Подобни сценарии вече бяха приложени относително успешно в Украйна.