Русия последователно, стъпка по стъпка, ще решава задачите, поставени в рамките на специалната военна операция, заяви руският президент Владимир Путин в годишната си реч пред Федералното събрание.

"За да се гарантира сигурността на нашата страна, за да се елиминира заплахата, която представлява неонацисткият режим, установил се в Украйна след преврата от 2014 г., беше взето решение за провеждане на специална военна операция. Ще се справяме стъпка по стъпка, внимателно и последователно с предизвикателствата, пред които сме изправени", заяви Путин.

Той започна речта си, като повтори опорните точки, които използваше през изминалата година: че Вашингтон, т.нар. Запад, страните от НАТО и Вашингтон са "започнали войната" и са напълно отговорни за разразяването на конфликта в началото на 2022 г. Русия само, каза Путин, "е използвала и използва сила, за да спре войната", която Западът е отприщил. "Естествено, че ще направим всичко, за да отдалечим заплахите от нашите граници", посочи руският президент. 

Нов момент от аргументацията на Путин днес беше заявлението, че преди 24 февруари Русия е била наясно, че предстои удар по Крим и Севастопол, тъй като западните страни са насърчили Украйна да направи това.

Владимир Путин също така подчерта, че "още преди началото на специалната военна операция Киев е преговарял със Запада за доставките на системи за противовъздушна отбрана, самолети и друго тежко оборудване за Украйна." Повтори и тезата за установяване на био и химически лаборатории в Украйна, както и посочи, че режимът в Киев е правел всичко възможно да се сдобие с ядрено оръжие. "В края на краищата, ние говорихме за това публично", заяви Путин.

Президентът подчерта, че от 2014 г. насам Донбас "се бори, защитава правото да живее в собствената си земя, да говори на родния си език, бори се и не се предава под блокадата и постоянния обстрел, нескритата омраза от страна на киевския режим, вярва и чака Русия да дойде на помощ". Путин обоснова отново войната, която води като "Донбас дълго чакаше Русия да дойде на помощ".

"Смятат, че всичко им е позволено", посочи Путин към Запада и "искам да повторя - те започнаха войната... Ние знаехме, че следващия удар ще е по Крим и Севастопол..."

"Междувременно, и вие добре знаете това, ние направихме всичко възможно, наистина всичко, което можехме, за да решим този проблем с мирни средства. Търпеливо водихме преговори за мирен изход от този много труден конфликт. Но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий", каза Путин. Той определи и Минските споразумения и работата на т.нар. Нормандски формат като лицемерен от страна на западните страни. Според президента обещанията на "западните управници, техните уверения за стремеж към мир в Донбас са се оказали, както сега виждаме, "фалшификат и жестока лъжа". Путин определи Минските споразумения и Нормандският формат и като "театър" без искреност на действия, стигайки до колониализма и отново припомняйки Ирак, Сирия, Либия. 

Кремъл призна с половин уста отколешния си песимизъм по Минските споразумения

Кремъл призна с половин уста отколешния си песимизъм по Минските споразумения

Владислав Сурков, един от авторите, заяви, че не е очаквал споразуменията от Минск да бъдат изпълнявани, още докато е работел по тях

"Те просто бавеха времето, занимаваха се с марионетки, затваряха си очите за политическите убийства, за репресиите на киевския режим, за издевателствата над вярващите. Те все повече насърчаваха украинските неонацисти да извършват терористични действия в Донбас.", добави Путин. Като доказателство този път руският президент посочи легиона "Еделвайс" и не спомена "Азов" или "Десен сектор".

Войната и случилото се през 2014 г. по думите на Путин е "защита на своите хора, техния дом и свят" в противовес на Запада, който защитава единствено своята власт. Путин е убеден и че светът "няма да забрави" истинските роли, които държавите играят.

"И сега, и преди идеята е да се отправи острието на агресията на изток." Отговорност и за стремежа локалният конфликт да се пренесе на глобално ниво е изцяло на Запада и тук става въпрос за екзистенциалната защита на Русия.

И в момента, според Владимир Путин, режимът в Киев не защитава националния интерес.

А пък специално за Украйна той посочи, че "искат да я откъснат от историческите руски територии още от 20 век". "Ние не воюваме с народа на Украйна, а с тези, които разрушаваха украинската държава, корумпираха държавата, ограбваха богатствата й. Отговорността за украинския конфликт - изцяло лежи на западните страни и на режима в Киев."

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

Целта е да спрат военните доставки за Украйна

Путин за фронта, който минава през сърцата на милиони хора

Тежкият военен труд и подвизите на руските войници намират подкрепа в цялата страна, фронтът преминава през сърцата на милиони хора, заяви руският президент Владимир Путин.

В аргументацията на Путин след дълъг списък от войнски части, на които благодари, той заяви, че воините изпълняват своя професионален, граждански и човешки дълг в името на децата на Русия и всички знаят, че родината ще оцени тяхната отдаденост и жертва.

В края на обръщението си към Федералното събрание, продължило близо два часа, Путин отново се върна към темата за Украйна. Той благодари на "стотиците доброволци, представители на всички нации", които са дошли в офисите за военна повинност, за да "застанат до защитниците на Донбас, да се борят за родната си земя".

Путин благодари и на всички партии, обществени сдружения, включително и обикновени граждани, които не разполагат с много средства, които дават за дарения както за бежанците, така и за фронта.

"Знам как писма от деца, ученици поддържат топлината на войниците на фронта. Те ги приемат като най-скъпите неща, защото искреността и чистотата на детските пожелания ги трогват до сълзи", каза той и допълни, че войниците все повече осъзнават за какво се борят и кого защитават.

ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

Русия не се готви да преговаря за мир

"Още веднъж ви благодаря, благодаря ви за такава патриотична позиция", каза Путин.

По време на обръщението си към Федералното събрание Владимир Путин обяви, че Русия ще създаде и държавен фонд за подпомагане на семействата на военнослужещите.

Фондът ще урежда материалното подпомагане на семействата, образованието на децата на военнослужещите, заетостта и преквалификацията. Путин разпореди всеки военнослужещ да има свой социален работник. Все още обаче не е ясно откъде ще дойдат парите за този фонд.

Путин и джендърите

Путин не пропусна и любимата си тема, която редовно засяга в речите си - руските деца и необходимостта да бъдат предпазени от покваряващото влияние на Запада.

"Вижте какво правят със собствения си народ - разрушават семейството, културната и националната идентичност, извращенията и злоупотребите с деца, стигащи до педофилия, са обявени за норма на живота им, а свещениците са принудени да благославят еднополови бракове", оплака се Путин.

По думите му Западът на първо място избира руската младеж за мишена на информационните си атаки.

"Те не могат да не осъзнават, че е невъзможно да победят Русия на бойното поле. Ето защо предприемат все по-агресивни информационни атаки срещу нас и преди всичко се насочват към младите хора, към младото поколение", продължи Путин.

Той заяви, че никой няма да се намесва в личния живот на възрастните, но "не бива да забравяме за Светото писание и основните книги на всички останали световни религии: "Там е казано всичко, включително и това, че семейството е съюз на мъж и жена. Но дори тези свещени текстове сега се поставят под въпрос!"

"Ние сме длъжни да защитим децата си и ще го направим. Да защитим децата си от деградация и изродяване!", Путин заяви под бурните аплодисменти на публиката.

"Русия е самобитна цивилизация, която трябва да съхраним. Защитаваме едно право - правото на Русия да бъде силна."

Едновременно с това според Путин "милиони хора на запад разбират, че са близко на духовна катастрофа, а ние сме длъжни да защитим нашите деца от духовна деградация и похищение". "Отстъплението от духовните ценности и устои на човечеството - оставяме на тяхната съвест, важното е, че ние, руснаците и Руската федерация като многонационална федерация, защитаваме съдбата си и съдбата на своето отечество."

Ако Путин беше спечелил  - злокобният сценарий, който избегнахме

Ако Путин беше спечелил - злокобният сценарий, който избегнахме

Посещавайки Вашингтон, Зеленски благодари на американците и европейците от името на украинците, както е правил много пъти. Но всъщност ние сме тези, които трябва да им благодарим.

Икономиката

Голяма втора част от речта на Путин бе посветена на икономическото състояние на държавата и очаквано бе прогласено, че Русия е издържала на удара на санкциите и е в много добро икономическо и финансово състояние. Руската икономика и система на управление се оказаха по-устойчиви, отколкото прогнозираха на Запад, а по думите на Владимир Путин санкциите са имали за цел "да накарат руския народ да страда".

Всички помнят постсъветската икономика и с какви проблеми се сблъскахме, посочи Путин и прогласи, че проблемите са идвали от това, че са правени опити руската икономика да се настрои по западните модели - "Опитвахме се да бъдем като тях - прицелени към бързи печалби и трупане на капитали. Това обаче и сега на запад се оказа призрак, фасада."

Част от речта си Путин посвети и на бягащите на Запад руснаци - те трябва да разберат, че винаги ще останат втора ръка хора и западът само ще ги използва. Тяхното бъдеще е родния бизнес и пазар.

Той също така поиска от правителството и парламента да предложат допълнителни мерки, които да ускорят процеса на деофшоризация на икономиката. Според Путин бизнесът в ключови сектори на икономиката трябва да работи в рамките на руската юрисдикция.

Никой обикновен руснак не е съжалил за онези, които са загубили капиталите си в чуждестранни банки и други активи в чужбина, никой не се смили над тези, които загубиха своите яхти и дворци в чужбина. "А в дискусиите в кухнята у дома хората си спомняха за приватизацията от 90-те години и показния лукс на новите елити", каза държавният глава и отбеляза, че това е просто, но много важно нещо.

Допълнително ще бъдат отпуснати над 50 млрд. рубли за развитие на инфраструктурата в регионите на Русия, по-специално за обновяване на обществения транспорт, както и за жилищно строително. В държавната капиталова програма ще бъдат включени и новите" региони на Русия - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които бяха анексирани през септември 2022 г.

Да благодарим на Путин Велики

Да благодарим на Путин Велики

Основания за изразяване на признателност към руския президент имаме ние, европейците. За разлика от съгражданите му, наистина има за какво да благодарим на Путин