В Русия отново заговориха за провокации и операции под чужд флаг от страна на Украйна. Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че са засекли контейнери с радиоактивни вещества, които са доставени в Украйна от територията на европейска държава.

Целта била да се организира локално замърсяване на район в един от регионите, контролирани от киевския режим, посочва ТАСС. Руското министерство на отбраната не съобщава нито региона, нито европейската държава, от която са пристигнали контейнерите. Инсценирането на локално замърсяване е предназначено за район в близост до едно от радиационно опасните съоръжения, контролирани от Киев.

Министерството подчертава, че веществата са доставени със заобикаляне на митническата проверка.

Според Министерството на отбраната Киев продължава да подготвя провокации преди специалната сесия на Общото събрание на ООН, за да обвини Русия в предполагаемо нарушение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност по време на специалната военна операция.

Министерството заяви, че провокацията има за цел да обвини руските въоръжени сили, че са нанесли "безразборни удари" по украински радиационно опасни съоръжения, които са довели до изтичане на радиоактивни вещества и замърсяване на терена.

Руска агенция представи сценарии за използване на "мръсна бомба"

Руска агенция представи сценарии за използване на "мръсна бомба"

Това щяло да стане над Чернобил

Припомняме, че много взаимни обвинения бяха отправени в тази посока - радиационно замърсяване - през лятото и есента на миналата година, когато активно се оспорваше АЕЦ Запорожие, което предизвика и проверка от страна на МААЕ не само в тази централа, която се намираше под обстрел, но и в останалите ядрени съоръжения, които стопанисва украинския оператор. Твърденията на Русия не се доказаха.

МААЕ не откри признаци Украйна да подготвя "мръсна бомба"

МААЕ не откри признаци Украйна да подготвя "мръсна бомба"

Приключи проверката в три обекта в страната