Когато през септември миналата година Русия въведе часовете по патриотизъм в началните и средните училища, Татяна Червенко реши, че няма да пробутва "пропагандата на Кремъл" на своите ученици от осми клас в Москва.

49-годишната жена използва част от часовете, за да преподава математика, и пренебрегва прокарваните от Кремъл тези за конфликта в Украйна.

Червенко е мотивирана от загрижеността си, че властите използват инструменти в съветски стил, за да насърчават патриотизма и да милитаризират обществото - само няколко седмици преди Кремъл да обяви първото призоваване в армията след Втората световна война.

Протестът ѝ не остава незабелязан.

Училищната администрация я порицава официално два пъти, а през октомври маскирани мъже се появяват на работното ѝ място, вкарват я в полицейски автомобил и я задържат за няколко часа.

ISW: Русия плаща огромна цена, за да атакува в Донбас

ISW: Русия плаща огромна цена, за да атакува в Донбас

Украйна е готова за офанзива, но ако получи от Запада въоръжение

През декември, след като устоява на нарастващия натиск от страна на работодателите си, Червенко е уволнена.

"Те искат да произвеждат малки войници. Някои малки войници ще отидат на война, други малки войници ще произвеждат боеприпаси, а трета група ще разработва софтуер за подпомагане на тези усилия", казва Червенко пред АФП.

"Те играят дълга игра."

Радикална трансформация

Политически анализатори и социолози твърдят, че една година след като руският президент Владимир Путин нареди на войските да влязат в Украйна, Кремъл поставя обществото на военна основа и се окопава за дългогодишен конфликт.

Тази година Путин произнесе новогодишното си обръщение, заобиколен от униформени, и сплоти руснаците зад настъплението в Украйна и конфронтацията със Запада.

Социологът Григорий Юдин заяви, че Кремъл подготвя руснаците за "голяма, екзистенциална война" и образователната система се използва за постигането на тази цел.

"Става дума за радикална, пълна трансформация на образованието, за да се мобилизира руската младеж за война", казва Юдин пред АФП.

"В момента образованието има две функции - пропаганда и основно военно обучение."

19FortyFive: Новият руски бомбардировач Ту-160М е заплаха за НАТО

19FortyFive: Новият руски бомбардировач Ту-160М е заплаха за НАТО

До миналата година имаше само девет тестови и 27 серийно произведени самолета.

Часовете по патриотизъм - наречени "Важни разговори" - съчетават ревизионизъм на Втората световна война, уроци за руските ценности и разказа на Кремъл за войските на Москва, които "защитават" сънародниците в Украйна.

На училищата също така е наредено да изпълняват националния химн и да издигат знамето в началото на всяка седмица.

Очаква се през септември Министерството на образованието да въведе в гимназиите и университетите курсове за боравене с автомати "Калашников" и гранати, като отглас от съветските времена, когато те бяха основни елементи от учебната програма.

В цяла Русия учениците се насърчават да изпращат писма до руските войници в Украйна и да изработват камуфлажни мрежи и свещи за окопите.

Мащабната кампания на правителството за насърчаване на патриотизма в обществото е насочена и към възрастните.

Билбордовете, приветстващи руските войници и буквата Z - символът на Москва за нападението - са разпространени из цялата страна.

Путин е наредил в кината да се прожектират документални филми, посветени на настъплението в Украйна.

А военните журналисти, работещи за държавните медии, придобиха статут на знаменитости. Един от тях беше избран за член на Съвета по правата на човека в Кремъл.

Foreign Policy: За какво се е оказал прав Путин

Foreign Policy: За какво се е оказал прав Путин

Но руският президент обърка много неща и негативните последици за Русия ще останат дълго след като Путин напусне сцената

Култ към смъртта

В продължение на години Путин използваше Втората световна война като лозунг за своята политическа програма, придавайки на победата на Съветския съюз над нацистка Германия статут на култ.

Сега държавната телевизия и православната църква се опират на тази гордост от армията и я издигат на нови висоти.

"Налице е възхвала на войната и елементи на култ към смъртта", казва Юдин.

През септември - когато Путин призова стотици хиляди резервисти - главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, заяви по време на проповед, че смъртта в Украйна "измива всички грехове".

Един от водещите пропагандисти на страната, Владимир Соловьов, каза на руснаците да спрат да се страхуват от смъртта.

"Животът е силно надценен", каза той по държавната телевизия през януари. "Защо да се страхуваме от това, което е неизбежно?"

За Андрей Колесников, старши научен сътрудник във Фондацията за международен мир "Карнеги", тези събития свидетелстват за пълзящото завръщане на Русия към тоталитаризма.

Логиката на Кремъл, казва Колесников пред АФП, е, че "бъдещите поколения трябва покорно да изпълняват волята на държавата".

"Това вече не е просто авторитарна държава", предупреди той.

Ако Путин беше спечелил  - злокобният сценарий, който избегнахме

Ако Путин беше спечелил - злокобният сценарий, който избегнахме

Посещавайки Вашингтон, Зеленски благодари на американците и европейците от името на украинците, както е правил много пъти. Но всъщност ние сме тези, които трябва да им благодарим.

Социолозите твърдят, че патриотичният порив на Кремъл печели много руснаци, въпреки плановете на правителството да съкрати социалните разходи и да отдели около една трета от бюджета за отбрана и сигурност през тази година.

Военен начин на живот

Привърженикът на Путин Николай Карпуткин казва, че подкрепя "специалната военна операция" в Украйна - официалното название на Кремъл за конфликта.

"Ние сме във война със Запада, със западните ценности, които те се опитват да ни наложат", каза Карпуткин пред АФП в развлекателен парк на военна тематика край Санкт Петербург.

39-годишният мъж, който доведе семейството си в парка, където децата и родителите им могат да се возят на бойни танкове и да боравят с оръжия, заяви, че също така подкрепя основното военно обучение в училищата.

"Трябва да стимулираме патриотизма", каза той. "Това е нещо добро."

"Трябва да защитаваме традиционните ценности и суверенитета на нашата родина."

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

Целта е да спрат военните доставки за Украйна

Социологът Юдин казва, че руските власти ще насърчават военните и патриотичните настроения, докато смятат за необходимо.

"Военният начин на живот ще продължи, докато Путин и екипът му са в Кремъл", казва Юдин.

"Ако те останат там 20 години, тогава Русия ще воюва 20 години."