Миналата година Москва обяви плановете си да възобнови производството на своите свръхзвукови тежки стратегически бомбардировачи Ту-160 "Бял лебед" (по данни на НАТО - "Блекджек") от времето на Студената война с променливо крило, съобщи сайтът 19fortyfive.

Въпреки че това бяха най-големите и най-тежките самолети с Мах 2, които някога са се издигали в небето, Ту-160 никога не беше произведен в значителен брой.

До миналата година имаше само девет тестови и 27 серийно произведени самолета. Този факт всъщност ограничаваше начина, по който Русия можеше да използва бомбардировачите, тъй като не разполагаше със стелт способности.

Сега вече е на път ново стадо, а първият Ту-160М, построен в рамките на възобновеното производство, завърши заводските си изпитания през декември.

Във вторник беше обявено също така, че конкретният самолет от новата производствена програма е наречен в чест на съветската космонавтка, която е първата жена в космоса.

F-16 на Белгия вдигнати срещу бомбардировачи Ту-160 на Русия над Северно море

F-16 на Белгия вдигнати срещу бомбардировачи Ту-160 на Русия над Северно море

Навлезли са във въздушното пространство на НАТО

"Първият построен Ту-160М е кръстен в чест на Валентина Терешкова", заяви шефът на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар пред държавната медия ТАСС по време на международното авиошоу Aero India 2023 във вторник.

Новопроизведеният Ту-160М завърши заводските си изпитания, по време на които стратегическият бомбардировач извърши маневри за проверка на стабилността и управлението на самолета във въздуха, работоспособността на бордовите системи и двигателите, както и на бордовото радиоелектронно оборудване.

Руският президент Владимир Путин нареди програмата да бъде възобновена през 2015 г., но завършването на първия нов серийно произвеждан бомбардировач продължи до миналата година.

Преди това Русия обмисляше планове за подновяване на производството, но тези усилия до голяма степен останаха в застой. Съгласно настоящите планове, обявени миналата година, Русия ще получи до 50 "Бели лебеда", но все още не е ясно колко от тях ще бъдат произвеждани годишно.

"Форбс": Руски Ту-160 тренирали удар по база на НАТО в Исландия

"Форбс": Руски Ту-160 тренирали удар по база на НАТО в Исландия

НАТО засилва своето присъствие в небето над Северна Европа

ОАК обяви, че според информацията Ту-160М също ще бъде произвеждан, дори и когато Русия продължава да напредва с програмата си за стелт бомбардировач ПАК DA.

Модернизираните Ту-160М са оборудвани с ново бордово радиоелектронно оборудване, двигатели НК-32-02 и други системи.

Те ще останат ключов компонент на руската ядрена триада. Първоначално "Белият лебед" е разработен в отговор на бомбардировача Rockwell B-1 Lancer на Военновъздушните сили на Съединените щати - и съветският самолет има подобен дизайн.

Сега той е най-тежкият бомбардировач в света и може да носи крилати ракети с ядрен заряд, които могат да унищожават цели в отдалечени географски райони и дълбоко в тила на континенталните театри на бойните действия.

Докато В-1 е бомбардировач в класическия смисъл на думата - т.е. лети към целите, за да разположи бомбения си товар - Ту-160 може да работи като автономна оръжейна платформа, където ракетите се изстрелват от вратите на бомбоубежището. След това "Белият лебед" може да отлети със скорост над 2 Mach.

Ту-160 е проектиран и без никакви защитни оръжия - скоростта му е от решаващо значение за избягване на вражеските изтребители.

Русия пусна видео от полет на ракетоносците Ту-160 над Атлантическия океан

Русия пусна видео от полет на ракетоносците Ту-160 над Атлантическия океан

Продължителността на полета е била 15 часа

По време на патрулни мисии бомбардировачът редовно се ескортира от изтребители като МиГ-31.

Всички бомбардировачи Ту-160 по традиция са кръстени в чест на видни руски личности, които са постигнали забележителни успехи в областта на далечната авиация.

Терешкова, която миналата година навърши 85 години, е известна с това, че е първата и най-младата жена в Космоса, летяла самостоятелно с кораба "Восток 6" през юни 1963 г.

По време на 70,8-часовия полет тя прави 48 обиколки на Земята и остава единствената жена, участвала в самостоятелна космическа мисия.