Опитът на Украйна да си върне Крим би бил червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, каза държавният секретар Антъни Блинкън в разговор в Zoom с група експерти в сряда, пише американското издание "Политико".

Руският президент вижда Крим като неразделна част от Русия, а не от Украйна, и не би искал да види полуострова изтръгнат от контрола му, въпреки че той направи точно това спрямо Украйна преди почти десетилетие. Оттогава администрациите на републиканците и демократите в САЩ повтаряха многократно, че "Крим е Украйна".

Коментарите на първия дипломат, които със сигурност ще разочароват Киев, дойдоха, след като някой по време на частния разговор попита дали САЩ желаят да помогнат на Украйна да реализира дългосрочната си цел да си върне цялата територия, завзета от Москва.

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Нашият отговор може да бъде всякакъв, но ще бъде бърз, твърд и убедителен

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е заявил, че САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, но че решението е само на Киев. Основният фокус на администрацията е да помогне на Украйна да напредне там, където се води битката, главно в източната част на страната.

Тази оценка отразява коментарите на представители на Пентагона през последните седмици, които говориха за тежката битка, която все още бушува в Донбас и в южната част на страната, и които поставиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Блинкън, според двама от източниците на изданието, е оставил впечатлението, че САЩ не смятат желанието на Украйна да си върне Крим за мъдър ход в момента. Той обаче не е казал точно тези думи, според източниците.

Други двама от източниците обаче не са приели коментарите на Блинкън по този начин. Министърът е отбелязал, че това е единствено решение на украинците какво да се опитат да вземат със сила. Това според тези двама души означава, че Блинкън е по-отворен към потенциална украинска офанзива за Крим.

Екскомандир на армията на САЩ: Крим е решаващ във войната между Русия и Украйна

Екскомандир на армията на САЩ: Крим е решаващ във войната между Русия и Украйна

Украинското правителство знае, че не може да се задоволи с това Русия да запази контрола над Крим, заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис

Докато дипломати и военни служители на САЩ и НАТО никога не са се колебали да заявят публично, че Крим е част от Украйна, от 2014 г. те не са направили много, за да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова.

Държавният департамент отказа да коментира разговора в Zoom, подобно на други такива разговори, които Блинкън е водил с експерти, за да получи външни перспективи за конфликта.

Блинкън, който беше придружен от заместник-държавния секретар Виктория Нуланд на разговора, е поредният високопоставен служител на администрацията на Байдън, който хвърли студена вода върху украинските планове за Крим. Преди две седмици висши служители на Пентагона казаха на членовете на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, че не смятат, че Украйна може да си върне полуострова в близко бъдеще.

Тази оценка последва коментарите на генерал Марк Мили, председател на Обединените началници, който отдавна изразява скептицизъм относно перспективите за украинско настъпление.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно да се изгонят по военен начин руските сили от цялата окупирана украинска територия", каза той по време на среща на Контактната група по отбраната на Украйна в Германия на 20 януари. "Това не означава, че не може да се случи. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно."

Някои експерти не вярват, че Украйна ще се опита да си върне Крим, а вместо това ще се опита да го изолира. "Има три критични точки: сухопътният мост към Русия, мостът през Керченския проток и военноморската база в Севастопол. Трябва да бъдат нокаутирани и трите", каза Кърт Волкър, бивш специален пратеник на САЩ за Украйна, който не присъстваше на разговора. "Това ще остави много руски сили без адекватна подкрепа, без Украйна действително да се опитва да превземе Крим и пак ще бъде сериозен удар за военните усилия на Русия."

Окупираният Крим е пълен със системи за противовъздушна отбрана, складове за боеприпаси и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни сили са окопани в укрепени позиции, простиращи се на стотици мили. Пробиването на тези руски линии би било трудно за украинските войски, дори с притока на артилерия и бронирани превозни средства, пристигащи от западни донори.

Украинското правителство от месеци призовава за далекобойна артилерия, която може да поразява позиции далеч зад фронтовата линия включително в Крим, където руските сили преместиха своите щабове и критични складове извън обхват на ракетите, предоставени от САЩ.

Киев каза, че ракетите ATACMS, изстреляни от съществуващи пускови установки HIMARS, могат да ударят тези цели. Администрацията на Байдън досега отказва да ги предостави, като първоначално твърдеше, че е загрижена, че Украйна ще извърши атаки срещу Русия. Официални лица от САЩ също наскоро казаха, че самите САЩ няма достатъчно такива ракети, които да са им излишни.

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

Нова стратегия срещу руската агресия