Борбата за връщане на Крим ще бъде решаваща във войната между Русия и Украйна. Това заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа в интервю за Insider.

"Решаващият терен за тази война е Крим. Украинското правителство знае, че не може да се задоволи с това Русия да запази контрола над Крим", каза Ходжис.

По думите му Украйна никога няма да бъде безопасна или защитена, нито способна да възстанови икономиката си, докато Русия държи Крим.

Според Ходжис през следващите няколко месеца Украйна ще постави условията за евентуалното освобождаване на Крим.

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

Нова стратегия срещу руската агресия

Ходжис подчерта, че Украйна ще се нуждае от прецизни ударни оръжия с голям обсег като ракетите ATACMS с по-голям обсег, които могат да бъдат изстреляни от монтирана на камиони пускова установка HIMARS, за да изтласка успешно Русия от Крим.

Освобождаването на Крим може да бъде постигнато чрез изолиране на полуострова чрез въздушни и сухопътни атаки, за да се прекъснат и прекъснат основните връзки на Русия с Крим, включително Керченския мост, отбеляза Ходжис.

По думите му, след като Крим бъде изолиран, Украйна ще трябва да използва "широк набор от системи с голям обсег срещу откритите руски съоръжения и групировки в Крим, което да ги направи несъстоятелно за тях и да ги принуди да напуснат".

В тази връзка, Ходжис критикува администрацията на президента Джо Байдън за нежеланието да предостави оръжия с по-голям обсег, отбелязвайки, че руските системи в Крим и на други места "убиват невинни украинци".

Припомняме, че през 2014 г. в условията на руска военна окупация на 16 март бе проведен референдум, при който 95,5% от гласувалите при преброени 50% от гласовете и избирателна активност от 85% (по данни на изборната комисия) избират присъединяване към Русия, като още на следващия ден е обявена независимост, след което Република Крим и на 18 март заедно с град Севастопол бяха анексирани в състава на Руската федерация. Актът на Кремъл не е признат на международно ниво.

За връщане на Крим в състава на Украйна се заговори по-смело след успешната контраофанзива, която Украйна започна в късното лято на миналата година за освобождаване на завзетите през 2022 г. области. В последните седмици зачестиха предупрежденията за военно освобождаване на Крим, макар и западни политици и анализатори да смятат, че това е преимуществено дипломатически сюжет. Според някои анализатори максималистичната линия на украинските политици намалява шансовете за започване на мирни преговори на 11-тия месец от началото на войната.

Украинското разузнаване: Крим ще бъде върнат с оръжие и дипломация

Украинското разузнаване: Крим ще бъде върнат с оръжие и дипломация

Кирило Буданов не очаква промяна във фронта в близко време