Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов не очаква особена промяна на фронта в близко време и не смята, че руските военни ще могат да засилят настъплението си срещу украинските позиции сега.

"Радикална промяна в ситуацията не се очаква в близко бъдеще. Има редица обективни причини за това. В момента Русия е в патова ситуация, а единственото място, където все още се опитва да напредне, е Бахмут", каза той в интервю за изданието LIGA.net.

"От август насам руснаците съобщават, че Бахмут е почти превзет. Както виждате, вече е краят на декември", посочва Буданов, но предварително заявява и че няма да коментира действията и плановете на украинската армия.

Мобилизираните в руската армия, не могат да променят нищо из основи, убеден е Кирило Буданов. Той коментира и руските удари и наличностите на ракети в противника. Според разузнавателната информация запасите на РФ са изчерпани, а като доказателство за това се посочва, че масираните руски атаки от периодичност всяка седмица са се разредили на 10 дни, а в последствие, сега, и на две седмици.

Украйна: На руснаците им свършват прецизните ракети, но точността не е особено важна за тях

Украйна: На руснаците им свършват прецизните ракети, но точността не е особено важна за тях

До следващия масиран удар имало около седмица

В последните седмици зачестиха предупрежденията за военно освобождаване на Крим, макар и западни политици и анализатори да смятат, че това е преимуществено дипломатически сюжет. Крим беше анексиран от Русия през 2014 г.

В същото интервю шефът на украинското военно разузнаване заявява, че "Крим ще бъде върнат чрез комбинация от военна сила и дипломация" - "Нашите части ще влязат там с оръжие в ръка", казва той.

"За тях (западните политици, бел.ред.) границите на 23 февруари (евентуално с освобождаването на Донбас) са предел. А Крим е червена линия", е въпросът на журналиста, на който Буданов отговоря: "Не ми е интересно да слушам мненията на някои хора, които не отразяват позицията на украинския народ. Аз съм на противоположното мнение." и "Ще върнем всички изгубени територии."

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават малък шанс за мир в Украйна

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават малък шанс за мир в Украйна

Именно полуостровът обаче може да е ключът към този мир