Президентът Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти подкрепяше суверенитета на Молдова при решаването на бъдещето на региона на Приднестровието, подкрепян от Москва сепаратистки регион, който граничи с Украйна и където Русия държи войски. Това съобщи Ройтерс.

Указът, който включва компонент за Молдова, очерта външната политика на Русия преди 11 години, която предполага по-близки отношения на Москва с Европейския съюз и Съединените щати. Заповедта за отмяна на документа от 2012 г. е публикувана на уебсайта на Кремъл и гласи, че решението е взето за "осигуряване на националните интереси на Русия във връзка с дълбоките промени, настъпващи в международните отношения".

Това е част от поредица антизападни действия, обявени на годишната реч на Путин.

Александру Фленчеа, молдовски председател на съвместната контролна комисия в зоната за сигурност около Приднестровието, посочи, че отмяната не означава, че Путин се отказва от идеята за молдовски суверенитет.

Указът е политически документ, който прилага концепцията на външната политика на Русия, заяви Фленчеа. Молдова и Русия имат основно политическо споразумение, което предвижда взаимно зачитане на териториалната цялост на нашите страни, добави тя.

Кремъл заяви, че отношенията на Русия с Молдова, която миналата седмица одобри нов прозападен премиер, който обеща да продължи да се стреми към присъединяване към ЕС, са били много напрегнати. Москва обвини Молдова в преследване на антируски дневен ред.

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Отношенията между двете страни са "много напрегнати"

Заклещена между Румъния и Украйна, Молдова, една от най-бедните нации в Европа, се ръководи от 2020 г. от президента Мая Санду със силната подкрепа на САЩ и Европейския съюз. Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с нея в Полша във вторник, за да потвърди подкрепата си.

Указът от 2012 г. ангажира Русия да търси начини за разрешаване на сепаратисткия въпрос "въз основа на зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неутрален статут на Република Молдова при определяне на специалния статут на Приднестровието".

Рускоезичните жители на Приднестровието се отделиха от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, поради опасения, че Молдова ще се слее с Румъния, чийто език и култура до голяма степен споделя.

Кратка война изправи наскоро независима Молдова срещу сепаратистите през 1992 г. Но през последните 30 години на практика не е имало насилие, като руските "миротворци" все още са разположени в малкото парче земя, което няма международно признание.

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

За Захарова руската заплаха е мит