Русия гневно отхвърли твърденията на молдовския президент за предполагаем заговор на Москва за сваляне на нейното правителство и обвини молдовските власти, че се опитват да отвлекат общественото внимание от вътрешните проблеми на страната, пише АП.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли твърденията на Санду като "абсолютно неоснователни и необосновани". "Те са изградени в духа на класическите техники, които често се използват от Съединените щати, други западни страни и Украйна", каза Захарова. се използват, за да оправдаят собствените си незаконни действия."

Твърдението на Санду дойде седмица след като президентът на съседна Украйна Володимир Зеленски каза, че страната му е прихванала плановете на руските тайни служби за унищожаване на Молдова. Представители на молдовското разузнаване по-късно казаха, че потвърждават обвиненията.

Русия отрича да крои заговор за дестабилизация на Молдова

Русия отрича да крои заговор за дестабилизация на Молдова

Москва отхвърли обвиненията на Кишинев като неоснователни

Захарова обвини украинските власти, че са измислили твърдението за предполагаем руски план за дестабилизиране на Молдова, за да я въвлекат в конфронтация с Русия. Тя твърди, че молдовските власти са използвали "мита за руската заплаха, за да отвлекат вниманието на молдовските граждани от вътрешните проблеми, произтичащи от катастрофалния социално-икономически курс на сегашната администрация и да засилят борбата срещу несъгласието и политическите опоненти".

Захарова настоя, че Русия не представлява заплаха за Молдова и се надява да развива взаимноизгодно сътрудничество.

Откакто руските войски навлязоха в Украйна преди почти година, Молдова, бивша съветска република с около 2,6 милиона души, се стреми да изгради по-тесни връзки със западните си партньори. Миналия юни тя получи статут на кандидат за членство в ЕС, същия ден като Украйна.

През декември националната разузнавателна агенция на Молдова предупреди, че Русия може да започне нова офанзива с цел създаване на сухопътен коридор през Южна Украйна до подкрепяния от Москва отцепнически регион на Молдова Приднестровието.

Приднестровието се отдели след гражданска война през 1992 г., но не е признато от повечето страни. Простира се на около 400 километра от източния бряг на река Днестър до границата на страната с Украйна. Русия има около 1500 войници номинално като "миротворци" в отцепническия регион.

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Мария Захарова разкритикува изявленията на САЩ и Великобритания