Русия отхвърли обвиненията на президента на Молдова, че Москва планира да дестабилизира бившата съветска република, съобщава "Ройтерс".

Вчера държавният глава на Молдова Мая Санду заяви, че Русия възнамерява да използва чуждестранни саботьори, за да свали управляващите в нейната малка страна, да попречи на присъединяването ѝ към Европейския съюз и да я използва във войната срещу Украйна.

Подобни твърдения са напълно неоснователни и необосновани, подчертаха днес от руското външно министерство.

Зеленски: Украйна прихвана планове на Русия да унищожи Молдова

Зеленски: Украйна прихвана планове на Русия да унищожи Молдова

Планът е много подобен на този, създаден от Русия за превземане на Украйна

На свой Русия обвини Украйна за подклаждането на напрежението между Москва и Кишинев и посочи, че Киев се опитва да въвлече Молдова "в тежка конфронтация с Русия".

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е разкрила план на руското разузнаване "за унищожаването на Молдова".

Дни по-късно правителството на Молдова подаде оставка.

Санду, чиято страна граничи с Украйна, многократно е изразявала загриженост относно намеренията на Русия и за присъствието на руски войски в отцепилия се Приднестровски регион.

От своя страна на 2 феруари руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът обмисля да използва Молдова за ролята на "нова Украйна".

Той отбеляза, че Санду иска Молдова да се присъедини към НАТО и е готова да обедини страната с Румъния. По негови думи Молдова е една от страните, които Западът "иска да превърне в следващ антируски център".

Русия разбрала от Зеленски, че има план да унищожи Молдова

Русия разбрала от Зеленски, че има план да унищожи Молдова

Украинският лидер обяви, че Москва планира да подкопае политическата ситуация в Молдова