Русия не знае какво е имал предвид украинският президент Володимир Зеленски с твърденията си за предполагаемо прихващане на "руски план за подкопаване на политическата ситуация в Молдова". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Трябва да попитате г-н Зеленски. Ние не знаем за какво става въпрос", отвърна лаконично той на въпрос дали такъв план действително съществува, или става въпрос за дезинформация.

Вчера Зеленски заяви, че е дал на президента на Молдова Мая Санду документ, който той описа като "руски план за унищожаване на политическата ситуация в Молдова". Той поясни, че документът е бил прихванат от украинското разузнаване и допълни, че в него се показва кой, кога и как "ще разбие Молдова" и "ще установи контрол над нея".

Лавров нарече Молдова следващия "антируски център", Кишинев възрази

Лавров нарече Молдова следващия "антируски център", Кишинев възрази

Молдова определи думите му като "заплашителна риторика"

След изявлението на Зеленски молдовската служба за сигурност потвърди, че Украйна ѝ е предоставила информация за предполагаеми приготовления за действия за дестабилизиране на ситуацията в страната.

ТАСС припомня, че на 2 февруари руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът обмисля да използва Молдова за ролята на "нова Украйна".

Той отбеляза, че Санду иска Молдова да се присъедини към НАТО и е готова да обедини страната с Румъния. По негови думи Молдова е една от страните, които Западът "иска да превърне в следващ антируски център".

Зеленски: Украйна прихвана планове на Русия да унищожи Молдова

Зеленски: Украйна прихвана планове на Русия да унищожи Молдова

Планът е много подобен на този, създаден от Русия за превземане на Украйна