Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че страната му е прихванала плановете на руските тайни служби за унищожаване на Молдова, а молдовското разузнаване потвърди твърдението, съобщава АП.

Говорейки пред лидерите на Европейския съюз в Брюксел, Зеленски каза, че наскоро е разказал на президента на Молдова Мая Санду за предполагаемата схема.

"Информирах я, че сме прихванали плана за унищожаването на Молдова от руското разузнаване", каза Зеленски чрез преводач. Той каза, че документите показват "кой, кога и как" ще "разбие демокрацията на Молдова и ще установи контрол над Молдова".

Зеленски каза, че планът е много подобен на този, създаден от Русия за превземане на Украйна. Той добави, че не знае дали Москва в крайна сметка е наредила планът да бъде изпълнен.

След коментарите на Зеленски, Службата за разузнаване и сигурност на Молдова публикува изявление, потвърждаващо, че е получила "съответна информация от нашите украински партньори" и каза, че също така е идентифицирала "подривна дейност, насочена към подкопаване на Република Молдова, дестабилизиране и нарушаване на обществения ред".

"В момента не можем да предоставим повече подробности, тъй като съществува риск от застрашаване на различни текущи оперативни дейности", се казва в изявлението и се добавя, че всички държавни институции на Молдова "работят с пълен капацитет и няма да позволят тези предизвикателства да се случат".

Руският външен министър Сергей Лавров обвини миналата седмица, че Западът обмисля превръщането на Молдова в "друга Украйна". Той твърди, че Западът е подкрепил изборите през 2020 г. на прозападната Санду, твърдейки, че тя е нетърпелива да приеме страната в НАТО, да обедини Молдова с Румъния и "на практика е готова на всичко".

През декември националната разузнавателна агенция на Молдова предупреди, че Русия може да започне нова офанзива тази година с цел създаване на сухопътен коридор през Южна Украйна до подкрепяния от Москва отцепнически регион на Молдова Приднестровието.

Приднестровието се отдели след гражданска война през 1992 г., но не е признато от повечето страни. Простира се на около 400 километра от източния бряг на река Днестър до границата на страната с Украйна. Русия има около 1500 войници номинално като "миротворци" в отцепническия регион.

Лавров нарече Молдова следващия "антируски център", Кишинев възрази

Лавров нарече Молдова следващия "антируски център", Кишинев възрази

Молдова определи думите му като "заплашителна риторика"