Президентът на Молдова Мая Санду изрази надежда, че страната ѝ ще се присъедини към Европейския съюз преди 2030 г., съобщава "Ройтерс".

"Желанието ми е много амбициозно. Мисля, че трябва да станем член на Европейския съюз до края на това десетилетие", заяви тя.

ЕС прие Молдова като кандидат-член през юни, когато даде такъв статут и на съседна Украйна. Това беше дипломатическа победа за Санду, чиято страна е една от най-бедните в Европа и е изправена пред множество икономически трудности.

Влизането в Съюза включва дълъг и сложен процес за привеждане на местните закони в съответствие с тези на блока.

Преди месец новият министър на икономиката на Молдова Думитру Алайба заяви, че подготвя дългосрочни реформи и ще намали бюрокрацията, за да постави основите на благоприятна за бизнеса икономика и да ускори влизането в ЕС.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Той посочи, че приоритетите му ще включват дерегулация на икономиката и преразглеждане на "тромавата" данъчна система, която възпира инвеститорите, позволява корупцията да процъфтява и ограничава приходите.

Молдова се стреми да се откаже от руския газ, докато се бори с прекъсванията на електрозахранването, отчасти причинени от руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Страната е изправена и пред протести срещу рязко нарастващата инфлация.

Вчера молдовската държавна компания за комунални услуги "Енергоком" обяви сделка за румънската "Нуклеарелектрика" за доставка на достатъчно количества електроенергия, които да компенсират 80% от очаквания недостиг на ток през януари 2023 г.

Румънските производители на електроенергия получиха разрешение да продават ток на Молдова на цена от 450 леи за мегаватчас, при специални ограничения поради войната в Украйна.

Санду "отговори" на Путин за газа: Наша работа е къде го съхраняваме

Санду "отговори" на Путин за газа: Наша работа е къде го съхраняваме

Поредна размяна на остри реплики между Молдова и Русия