Европейският парламент гласува в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" ЕП прие резолюция, с която призовава Европейския съвет да предостави "незабавно" статут на кандидат за членство на двете страни, както и на Грузия, след като Тбилиси изпълни приоритетите, посочени от Европейската комисия.

В контекста на бруталната руска война срещу Украйна този ход би бил равносилен на проява на лидерство, решителност и визия, отбелязват членовете на ЕП и допълват, че няма "бърза писта" за членство в Съюза и присъединяването остава основан на заслуги и структуриран процес, който изисква да бъдат изпълнени критериите за членство и зависи от ефективното провеждане на реформи.

ЕП призова властите на Украйна, Молдова и Грузия да "демонстрират недвусмислено политическата си решимост да осъществят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

Грузия обаче трябва да изпълни определени условия

В документа се посочва, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и единен ЕС.

Отбелязва се, че перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят към това, е в интерес на самия Съюз в политическо и икономическо отношение и в областта на сигурността.

Освен това членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да бъде подновен и отблокиран по отношение на Западните Балкани.

Украйна, Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да потвърди перспективите на трите страни да станат държави членки на ЕС.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии