Европейската комисия ще препоръча на Европейският съюз да даде на Украйна и Молдова статут на кандидати за членство. Грузия обаче трябва да изпълни определени условия, преди да получи същия статут, съобщиха дипломати, цитирани от "Ройтерс".

Въпреки че някои страни членки на ЕС, сред които Нидерландия и Дания, не подкрепят идеята още държави да стават кандидати за членство в блока, украинският президент Володимир Зеленски спечели подкрепата на Франция, Германия, Италия и Румъния вчера.

Очаква се Комисията да направи предложението си по-късно днес. Това ще даде възможност на европейските лидери да го подпишат на срещата на върха следващите четвъртък и петък в Брюксел, което ще е насърчително за Украйна в борбата й срещу руската инвазия.

Впоследствие председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди, че Комисията дава положително становище по молбата на Украйна за получаване на статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

Тя обясни, че решението се основава на анализа на два въпросника, които оценяват готовността на Украйна да изпълни т. нар. Копенхагенски критерии, като подчерта, че Киев трябва да "извърши редица важни реформи", преди да се присъедини към блока.

Европейският съвет ще разгледа молбата на Украйна за статут на кандидат за членство в ЕС на 23-24 юни.

При първото си посещение в Киев след нахлуването на Русия на 24 февруари френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис заявиха, че Украйна принадлежи към "европейското семейство".

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии

Статутът на кандидат за членство в ЕС, към който се стреми Украйна от 2014 г., когато протестите в Киев свалиха проруския президент Виктор Янукович, ще бъде крайъгълен камък по пътя й от бивша съветска република към развита икономика в най-големия търговски блок в света.

Очаква се обаче процедурата за членство да отнеме години, което ще изисква дълбоки реформи за справяне с корупцията.

Политиката на "разширяване" на Съюза също е в застой от 2018 г. Държавите членки на ЕС не могат да се споразумеят дали да включат и други страни, а именно Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция, като кандидати за членство в блока.

Австрия предлага "междинно членство" в ЕС за Украйна

Австрия предлага "междинно членство" в ЕС за Украйна

Засилване на сътрудничеството с ЕС стъпка по стъпка, иска Нехамер