Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха в Киев в четвъртък сутринта, посещавайки украинската столица за първи път от началото на руската инвазия в историческо съвместно пътуване, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Тримата лидери се качиха на нощен влак за Киев, където бяха посрещнати със сирени за въздушно нападение на фона на продължаващата инвазия на Русия. Те влязоха в Украйна от полската граница, съобщи италианския вестник "Ла Република" рано в четвъртък, въпреки че точните им планове за пътуване не бяха съобщени официално, тъй като Париж, Берлин и Рим не дадоха официални подробности за дългоочакваното пътуване.

"Тук сме, фокусирани, и сега ни предстои да се срещнем с президента Зеленски, за да посетим място, където са били извършени кланета, и след това да проведем разговорите, които са насрочени с президента Зеленски", каза Макрон в коментар пред репортери на гарата в Киев.

Посещението е "послание за европейско единство с украинския народ и за подкрепа, (послание) за настоящето и бъдещето, защото знаем, че следващите седмици ще бъдат много трудни", добави френският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че инвазията на Русия е равносилна на агресия срещу цяла Европа и че колкото повече оръжия получи Украйна от Запада, толкова по-бързо ще може да освободи окупираната си земя.

Той каза на пресконференция, че е обсъдил възможността за по-нататъшни санкции срещу Русия и следвоенно възстановяване на разговори в Киев с лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния.

Украйна е благодарна за доставките на оръжие, които и помагат да противодейства срещу руската инвазия и очаква да получи тежко въоръжение, включително модерна ракетна артилерия и системи за противоракетна отбрана, каза той.

"Всеки ден на забавяне или отлагане на решения е възможност за руските военни да убиват украинци или да унищожават нашите градове", каза той. "Има пряка връзка: колкото по-мощни оръжия получим, толкова по-бързо можем да освободим нашия народ, нашата земя".

"Руската агресия срещу Украйна е агресия срещу цяла Европа, срещу цяла обединена Европа, срещу всеки един от нас, срещу нашите ценности", каза той.

Европейските лидери посетиха Ирпин, предградието северозападно от Киев, където руските нашественици унищожиха сгради и се твърди, че са убили цивилни по време на първите седмици на инвазията, преди да се оттеглят оттам.

Лидерите са обсъдили реконструкцията на града с Алексей Чернишов, украинския министър на териториалното развитие. Спирайки пред сграда, покрита с графити с надпис "Правете Европа, а не война", Макрон каза: "Много е трогателно да се види това". "Ние ще възстановим всичко", добави Драги, говорейки пред журналисти по време на посещението.

В Ирпин Макрон също каза, че: "Това е едновременно героичен град, защото тук, наред с други места, украинците спряха руската армия, която се спускаше над Киев, така че трябва да си представите героизма на армията, но и на украински народ."

Шолц добави, че Ирпин е пример за "бруталността на руската агресия, която просто има за цел да унищожава и завладява" и за продължаващата инвазия, която е в ход "без да се съобразява с човешкия живот".

Френски дипломатически служител каза пред репортери, че след като войната на Русия приключи, "ще е необходим "диалог" между Москва и Киев, за да се разберем как да изградим устойчив мир", с гаранции за сигурност за Украйна и естеството на отношенията между Украйна и НАТО.

Служителят добави: "Зеленски трябва да определи каква би била военна победа за него... Ние сме за пълна победа с възстановяването на (украинската) териториална цялост над всички територии, които са били завладени от руснаците, включително Крим. "

Съвместното посещение на лидерите на трите най-големи икономики в ЕС носи важна символична тежест, особено преди срещата на лидерите на ЕС следващата седмица, когато те трябва да решат дали да предоставят на Украйна статут на кандидатка за присъединяване към блока. Какво ще бъде позицията на Макрон, Шолц и Драги по въпроса, все още не е ясно.

Шолц повтори, че Германия е "За" Украйна да получи кандидатура за ЕС, тъй като страната е част "от европейското семейство".

Той подчерта, че Съветът трябва да бъде единодушен по това решение и че ЕС "трябва да се подготви за това развитие".

Преди това френският президент Еманюел Макрон увери, че Франция напълно подкрепя присъединяването на Киев към ЕС.

По време на посещение в сряда в Молдова, която също се стреми към статут на кандидат за членство в ЕС, Макрон остави вратата отворена за перспективите както на Киев, така и на Кишинев. "Искам да изпратим ясен и положителен сигнал, но трябва да изградим единодушие сред членовете на ЕС. Не мисля, че можем да разграничим Молдова от Украйна в перспективите, които даваме", каза той.

"Няма консенсус за предоставяне на статут на кандидат и няма консенсус непредоставяне на статут на кандидат. Но изглежда има консенсус за третия начин — статут на кандидат с условия", каза дипломат, запознат с темата, пред Brussels Playbook.

Румънският президент Клаус Йоханис се присъедини към тримата лидери в Киев, минавайки по друг маршрут в четвъртък сутринта.

След края на посещението украинският президент написа в своя "Инстаграм": 

"Нашата основна сила и най-ефективно оръжие е обединението. По време на срещата обсъдихме продължаването и укрепването на отбраната на Украйна, икономическата подкрепа за нашата държава и следвоенното възстановяване, както и противодействието на продоволствената криза и бъдещия санкционен натиск върху Русия. Особено внимание беше отделено на въпросите за бъдещето на Европа и европейската интеграция на страната ни.

Благодаря на (френския президент) Еманюел Макрон, (германския канцлер) Олаф Шолц, (италианския министър-председател) Марио Драги и (румънския президент) Клаус Йоханис за преговорите! Готвим се за нови важни решения за укрепване на Украйна и укрепване на сигурността в Европа".

Джонсън и Зеленски обсъдиха войната в Украйна

Джонсън и Зеленски обсъдиха войната в Украйна

Координирахме позиции в навечерието на важни международни събития, съобщи украинският президент

Френският президент е критикуван от Украйна и източноевропейските съюзници за това, което те възприемат като двусмислена подкрепата му за Украйна във войната срещу Русия.

Макрон обаче изрази и по-твърда позиция по отношение на Русия, след като посети френски и съюзнически войски в база на НАТО в Румъния.

Ще направим всичко, за да спрем военните сили на Русия, да помогнем на украинците и тяхната армия и да продължим да преговаряме, каза той пред френските и натовските войски във военна база в Румъния и допълни: "Но в обозримо бъдеще ще трябва да защитаваме, разубеждаваме и присъстваме".

Критики имаше и към Германия. Причината е, че въпреки настоятелните искания от страна на Украйна да й бъдат изпратени повече оръжия, стана ясно, че Берлин възнамерява да достави по-малко реактивни системи за залпов огън (РСЗО) Mars II от обещаното - само три.

Германия губи влиянието си в Европа заради войната в Украйна

Германия губи влиянието си в Европа заради войната в Украйна

Но засега не се вижда, кой може да я замести