Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги планират да посетят Украйна в четвъртък за разговори с президента Володимир Зеленски.

Това съобщи "Блумбърг", като цитира свои източници. 

Тримата европейски лидери ще направят първите си посещения в Украйна след нахлуването на Русия в края на февруари.

Румънският президент Клаус Йоханис също трябва да участва в най-високопоставената делегация, която ще посети след избухването на войната.

Припомняме, че Киев настоятелно поиска от чуждестранните си партньори повече оръжие. 

Германия ще предостави по-малко ракетни системи на Украйна от обещаното

Германия ще предостави по-малко ракетни системи на Украйна от обещаното

Берлин не разполагал с боеприпаси за тях

Германия обаче възнамерява да достави на Украйна по-малко реактивни системи за залпов огън (РСЗО) Mars II от обещаното - само три. Това съобщи днес германското издание Business Insider. 

Както УНИАН по-рано съобщи, германското правителство е намалило до минимум военната подкрепа за Украйна. Отбелязва се, че в периода от 30 март до 26 май Украйна е получила само две партиди оръжия от германското правителство. И двете партиди съдържаха само малки оръжия.

В същото време германското правителство отказва да прехвърли танковете си в Украйна, включително поради опасения, че въоръжените сили на Украйна могат да ги използват за атака срещу Руската федерация, което ще направи препратки към Втората световна война.

Макрон: В даден момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

Макрон: В даден момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

Френският президент посочи, че това е от ключово значение за прекратяване на конфликта

Украйна ще трябва да проведе преговори с Русия в някакъв момент, за да се опита да сложи край на войната между двете страни. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на визитата си в Румъния.

Макрон е критикуван от Украйна и източноевропейските съюзници за това, което те възприемат като негова двусмислена подкрепа за Украйна във войната срещу Русия.

Макрон обаче изрази и по-твърда позиция по отношение на Русия, след като посети френски и съюзнически войски в база на НАТО в Румъния.

"Ще направим всичко, за да спрем военните сили на Русия, да помогнем на украинците и тяхната армия и да продължим да преговаряме", каза той пред френските и натовските войски във военна база в Румъния.

"Но в обозримо бъдеще ще трябва да защитаваме, разубеждаваме и присъстваме", каза той.

Драги: Западните лидери засилват натиска върху Кремъл и международната изолация

Драги: Западните лидери засилват натиска върху Кремъл и международната изолация

Потвърждават ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки