Германия възнамерява да достави на Украйна по-малко реактивни системи за залпов огън (РСЗО) Mars II от обещаното - само три, пише германското издание Business Insider, цитирано от УНИАН.

Според изданието германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт трябва да обяви новия план на среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Отбелязва се, че ракетните установки трябва да бъдат прехвърлени в Украйна през август-септември, а преди това украинските военни ще бъдат обучени да работят с тях.

Първоначално Берлин трябваше да достави на Киев четири установки Mars II, но сега се говори само за три. Твърди се, че Германия не разполага с боеприпаси за тях.

Според изданието Берлин ще достави системите само защото САЩ възнамеряват да доставят допълнителни боеприпаси за системите. Освен това се посочва, че по-малко от половината немски РСЗО са в изправност, а нови не се произвеждат. Очаквала се нова содуерна актуализация.

Както УНИАН по-рано съобщи, германското правителство е намалило до минимум военната подкрепа за Украйна. Отбелязва се, че в периода от 30 март до 26 май Украйна е получила само две партиди оръжия от германското правителство. И двете партиди съдържаха само малки оръжия.

"Шпигел": Германия бави тежкото оръжие за Украйна

"Шпигел": Германия бави тежкото оръжие за Украйна

Критики към правителството

В същото време германското правителство отказва да прехвърли танковете си в Украйна, включително поради опасения, че въоръжените сили на Украйна могат да ги използват за атака срещу Руската федерация, което ще направи препратки към Втората световна война.

На 11 юни украинският посланик в Германия Андрий Мелник каза, че гаубици от Германия ще пристигнат в Украйна на 22 юни, а зенитните оръдия през юли и август. Още на 14 юни германският канцлер Олаф Шолц обеща, че Берлин ще разшири военната помощ за Украйна и ще предостави на украинските въоръжени сили допълнителни оръжия.

Германия губи влиянието си в Европа заради войната в Украйна

Германия губи влиянието си в Европа заради войната в Украйна

Но засега не се вижда, кой може да я замести