Агенция "Блумбърг" съобщи в четвъртък, позовавайки се на анонимни източници, че Европейската комисия вероятно ще препоръча официално да се даде на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС в края на следващата седмица, но тази препоръка ще бъде предмет на условия и изисквания за Украйна по отношение на борбата с корупцията и осигуряване на върховенство на закона, информира Руската служба на Би Би Си.

Агенцията припомня, че препоръката на Европейската комисия е важен етап, но решението за статута трябва да бъде взето от лидерите на страните от ЕС, а някои от тези страни - по-специално Нидерландия и Дания - смятат, че Украйна все още не е готова.

Въпросът за предоставянето на статут на Украйна на кандидат ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 23-24 юни.

Повечето страни от ЕС, включително балтийските страни, Полша, Италия, подкрепят предоставянето на кандидатски статут на Украйна, като разглеждат това като важна морална подкрепа. Германия, според "Блумбърг" , предлага да й се даде статут условно, при обещания да изпълни определени изисквания.

Украинският вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина каза пред репортери в четвъртък, че три държави от ЕС се противопоставят на предоставянето на статут. Кои точно са тези страни, Стефанишина отказа да каже.

Австрия предлага "междинно членство" в ЕС за Украйна

Австрия предлага "междинно членство" в ЕС за Украйна

Засилване на сътрудничеството с ЕС стъпка по стъпка, иска Нехамер

Във всеки случай предоставянето на официален статут на страна кандидат за членство в ЕС е важна, но до голяма степен символична стъпка и може да отнеме неопределено много време преди реалното влизане на Украйна в Европейския съюз.

Европейският парламент подкрепя стремежа на Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз, каза в петък председателят на парламента Роберта Мецола на срещата на върха за демокрацията в Копенхаген.

"Европарламентът стои твърдо зад стремежа на Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС", каза Мецола.

Председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук изрази надежда, че под френското председателство на Съвета на Европейския съюз Украйна ще получи статут на страна кандидат за членство в ЕС на 24 юни, съобщи "Интерфакс".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че страната му очаква запазено място в Европейския съюз.

В изявлението си за германската телевизия ARD той поясни, че "не става дума за възможно най-бързото членство на Украйна в ЕС".

Дори официалното членство в ЕС да отнеме време, Украйна иска гарантирано място, заключи външният министър на Украйна по време на свое посещение в Берлин на 12 май.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии