Украйна вече се смята за част от Европейския съюз. Това заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Украйна де факто вече е станала член на ЕС, изтъкна той във видеообръщение към парламента на Люксембург. Държавният глава изрази убеденост, че страната му вече показва с делата си, че изпълнява европейските критерии.

Без да назовава поименно руския президент Владимир Путин, Зеленски призова люксембургските депутати: "Трябва да попречите на този индивид да разруши европейските ценности".

Ако не успеем заедно да спрем този човек, това ще бъдат мрачни часове - мрачни часове, каквито вече изпитахме през Втората световна война, предупреди той.

Зеленски настоя за още санкции на ЕС срещу Русия и за доставянето на "повече оръжия, модерни оръжия" на Украйна.

Президентът допълни, че в момента руските войски окупират около 20% от украинската територия и сравни настоящия конфликт с Втората световна война.

Зеленски подчерта, че въпреки че руската армия вече е загубила повече от 30 000 войници, никоя страна не трябва да остава безразлична и целият свят трябва да се обедини, за да спре "тиранията". Той добави, че почти 300 000 квадратни километра украинска земя са покрити с мини и снаряди.

Украйна за новите санкции на ЕС срещу Русия: Твърде късно, твърде бавно и недостатъчно

Украйна за новите санкции на ЕС срещу Русия: Твърде късно, твърде бавно и недостатъчно

Киев не е удовлетворен

Преди дни 27-те членки на ЕС договориха нов пакет от санкции срещу Русия. Той обхваща повече от 2/3 от вноса на руски петрол за блока.

Блокът се съгласи и за премахване на най-голямата банка в Русия - "Сбербанк", от международната платежна система SWIFT.

Планираният шести кръг от санкции срещу Москва след нейното нахлуване в Украйна беше в застой от почти месец заради напрегнатите разногласия в блока поради различни нива на зависимост от руски източници на енергия.

Унгария води "опозицията", подкрепена от страни като Словакия, Чехия и България, които казват, че не могат да спрат вноса.

Междувременно стана ясно, че работата на повече от 86% от компаниите в Русия е засегната от наложените санкции.

Британското военно разузнаване: Русия почти превзе Северодонецк

Британското военно разузнаване: Русия почти превзе Северодонецк

Руските сили обаче ще се нуждаят от тактическа пауза