Работата на повече от 86% от компаниите в Русия е засегната от наложените санкции.

Това показват резултатите от "Мониторинг на текущото състояние на бизнеса", представен от кабинета на Борис Титов, комисар на президента на Русия за защита на правата на предприемачите.

"86,8% от анкетираните предприемачи са засегнати от санкциите, 77,4% според тях са се приспособили към санкциите или се надяват да го направят, но 11,7% не са успели да направят това и спират бизнеса - изцяло или частично ", се казва в доклада, цитиран от "Интерфакс".

Проучването включва мениджъри и собственици на 6 хиляди 3 компании от 85 региона на Руската федерация.

ЕС забранява повече от 2/3 от вноса на руски петрол

ЕС забранява повече от 2/3 от вноса на руски петрол

Въпреки неуспехите да постигнат единна позиция досега

Според данните от мониторинга, преобладаващото мнозинство от анкетираните (67,1%) изпитват резултатите от икономически спад. От тях 29,4% отчитат спад в приходите, като същевременно отбелязват, че ситуацията остава под контрол. Други 24,9% от предприемачите определиха състоянието си като сериозна рецесия, а 7,1% като криза. Други 5,7% са заявили, че затварят бизнеса си или възнамеряват да го направят скоро. 

Едва 10,4% от анкетираните отговориха, че бизнесът им все още е стабилен и се наблюдава растеж.

"Най-значимият проблем е спадът в търсенето (62,2% от отговорите), последван от недостиг на оборотни средства и парични дефицити, прекъсване на веригите за доставки и трудности при доставката на внос", казаха представители на бизнеса.

В същото време, повече от половината от анкетираните смятат действията на правителството за недостатъчни спрямо санкциите, а около 35% ги характеризират като "спокойни и ефективни".

Зеленски: Санкциите трябва да принудят Русия да преговаря за мир

Зеленски: Санкциите трябва да принудят Русия да преговаря за мир

Не може да има компромис за сметка на териториалната цялост и суверенитета на Украйна

В същото време, повече от половината предприемачи заявяват, че в настоящата ситуация "необходимо е да се откажат от козметичните промени и да променим радикално правилата на играта - имаме нужда от нов икономически модел, при който да бъде удобно, печелившо и безопасно да се работи."

Бизнесът очаква намаляване на данъците и отписване на част от натрупания данъчен дълг като помощ от държавата.

Освен това предприемачите разчитат на намаляване на ставката на застрахователните премии до 15% от цялата заплата, на по-евтини и по-достъпни револвиращи заеми и замразяване на тарифите на естествените монополи.