Решение на Молдова е кога да консумира и къде да съхранява закупения от нея газ. Това заяви президентът Мая Санду за TVR Moldova.

По този начин тя отговори на президента на Русия Владимир Путин.

В същото време държавният глава даде уверения, че рускоговорящите в Молдова се уважават като останалите граждани и не са в опасност.

Наскоро президентът на Руската федерация изрази недоумението си от решението на Кишинев да запази запасите си от газ в Украйна. Владимир Путин поиска от руския министър на енергетиката да анализира ситуацията.

Молдова постигна енергийна сделка, за да избегне сривове

Молдова постигна енергийна сделка, за да избегне сривове

След проблемите с "Газпром" през последните месеци

"След като сме платили за този газ, той е собственост на Молдова, не е работа на Путин", каза тя. Не се интересувам, не чета и нямам причина да коментирам изявленията на говорителя на МВнР в Москва. Заплахи е имало и в миналото, не сме първите, които изпитват, това е начинът, по който Москва прави външната политика. Ние сме свободна страна, държава, която иска да остане част от свободния свят и съответно вземаме суверенни решения, правим това, което е добро за гражданите, и рускоезичните в тази страна са не са в опасност, те са уважавани, както всички други градове на Молдова. Обещахме, че ще уважаваме всички, ще се грижим за безопасността на всички, тоест тук нищо не се е променило, останалото са фалшиви обвинения и опити за дестабилизация Република Молдова", коментира Мая Санду.

"Ние сме страна, която вярва в демокрацията и създадохме и ще създадем всички условия хората да могат да изразят своя вот свободно, не се създават пречки хората да могат да гласуват. Искам да говоря за истинска демокрация и Не искам да слушам уроци от тези, които нямат нищо общо с демокрацията, да слушам уроци по демокрация от тях", заявява държавният глава.

Интерконекторът доставя вече газ и за Молдова

Интерконекторът доставя вече газ и за Молдова

Така интерконекторът запълва над 80% от общия си капацитет

Припомняме, че в началото на декември, вицепремиерът на Молдова Андрей Спину обяви енергийна сделка, която трябва да намали риска от мащабни прекъсвания на електричеството в страната. 

Спину каза, че държавната компания за комунални услуги Energocom ще закупи достатъчно електроенергия от най-голямата електроцентрала в страната, за да покрие всички нужди на Молдова за декември, когато се комбинира със съществуващия внос от Румъния.

Електроцентралата, която се намира от другата страна на река Днестър, ще получава 5,7 милиона кубични метра газ на ден в замяна на продажба на електроенергия за 73 долара за мегават на час.

Е края на ноември стана ясно, че Русия няма да намалява доставките на газ за Молдова. Решението на енергийния гигант "Газпром" бе взето след отстраняване на нарушения на плащанията от страна на Кишинев. "Газпром" подчерта, че Молдова редовно е нарушавала договорните задължения и предупреждава, че си запазва правото да спре редовните доставки в случай на неплащане в бъдеще.

Интерконекторът Гърция-България стартира преноса на първите количества газ към Молдова на 1 декември, като така запълва над 80% от общия си капацитет, който е 3 млрд. куб. метра годишно.