Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину в събота обяви енергийна сделка, която трябва да намали риска от мащабни прекъсвания на електричеството в страната, съобщи "Ройтерс".

Спину каза, че държавната компания за комунални услуги Energocom ще закупи достатъчно електроенергия от най-голямата електроцентрала в страната, за да покрие всички нужди на Молдова за декември, когато се комбинира със съществуващия внос от Румъния.

Спину каза, че електроцентралата, която се намира от другата страна на река Днестър, ще получава 5,7 милиона кубични метра газ на ден в замяна на продажба на електроенергия за 73 долара за мегават на час.

Русия няма да орязва доставките на газ за Молдова, засега

Русия няма да орязва доставките на газ за Молдова, засега

"Газпром" обаче си запазва това право в случай на неплащане в бъдеще

Електроцентралата, разположена в отцепническа територия, лоялна на Москва, зависи от руския газ, доставян от Кишинев. Той спря да доставя електричество на останалата част от Молдова, след като руският държавен енергиен гигант намали потоците с 40 процента.

Оттогава Кишинев разчита на по-скъпо румънско електричество, но все още страда от прекъсвания на тока, свързани с руските удари срещу Украйна.

Припомняме, че в края на ноември стана ясно, че  Русия няма да намалява доставките на газ за Молдова. Решението на енергийния гигант "Газпром" бе взето след отстраняване на нарушения на плащанията от страна на Кишинев. "Газпром" подчерта, че Молдова редовно е нарушавала договорните задължения и предупреждава, че си запазва правото да спре редовните доставки в случай на неплащане в бъдеще.

Интерконекторът Гърция-България стартира преноса на първите количества газ към Молдова на 1 декември, като така запълва над 80% от общия си капацитет, който е 3 млрд. куб. метра годишно. 

Интерконекторът доставя вече газ и за Молдова

Интерконекторът доставя вече газ и за Молдова

Така интерконекторът запълва над 80% от общия си капацитет

Към този момент резервираният капацитет за Молдова също се предвижда да подсигурява необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период.