Интерконекторът Гърция-България стартира преноса на първите количества газ към Молдова днес, като така запълва над 80% от общия си капацитет, който е 3 млрд. куб. метра годишно, съобщават от ICGB.

Независимия преносен оператор ICGB предлага свободният капацитет по IGB на две водещи европейски платформи - PRISMA и RBP. Интерконекторът директно свързва България с Трансадриатическия газопровод, както и с Южния газов коридор. Това позволява достъп до нови източници и допринася за повишената сигурност на доставките. Създава се един изцяло нов маршрут за пренос на природен газ до редица държави, включително Молдова и Украйна.

Русия няма да орязва доставките на газ за Молдова, засега

Русия няма да орязва доставките на газ за Молдова, засега

"Газпром" обаче си запазва това право в случай на неплащане в бъдеще

Газопроводът IGB има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона.

Транспортираните по интерконектора количествата природен газ от 1-ви октомври 2022 г. осигуряват близо 1/3 от зимното потребление на България. Към този момент резервираният капацитет за Молдова също се предвижда да подсигурява необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период.

Възможно е капацитета на IGB да се увеличи до 5 млрд. куб. м. годишно, ако пазарният интерес продължи да се расте. Това би могло да стане факт с допълнително изграждане на компресорна станция.

Макар и работещ, интерконекторът е завършен под 90%, сроковете все още неясни

Макар и работещ, интерконекторът е завършен под 90%, сроковете все още неясни

Графиците за довършителните работи ще бъдат уточнени следващия четвъртък