Макар и да влезе в експлоатация от 1 октомври, газовата връзка с Гърция, по която минава азерския газ, не е завършена изцяло, а на едва под 90%. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който проведе среща със строителя на тръбата в сградата на подопечното си ведомство.

"Дълго се коментираше, че сме намерили строителен обект, завършен на 99%, но той все още към днешна дата не е завършен и на 90%", подчерта той.

"Въведохме в експлоатация само първия етап от проекта. Направихме го така, че да имаме работещо съоръжение, имаме обаче още отделни други участъци, които останаха във 2, 3 и 4 етап, днес направих среща със строителя. Срещата беше много ползотворна, мисля, че се разбрахме", обобщи резултата от срещата Шишков.

Какво остава да се довърши в конкретика - да бъде положен втори резервен оптичен кабел по трасето на тръбата, който да осигурява комуникациите, да бъде довършен пътят до обекта след Стара Загора, както и да бъдат извършени противоерозионни дейности по определени участъци от трасето, като например при преминаването през водоеми и пресечени местности.

Иван Шишков инспектира интерконектора с Гърция

Иван Шишков инспектира интерконектора с Гърция

Държавата не може да си позволи да не завърши газовата връзка до край

Въпросният оптичен кабел по всяка вероятност, уверява строителят, ще бъде завършен до края на година. "Няма проблем съоръжението да функционира и без него, но той е заложен в проекта. Това е въпрос на още по-голяма сигурност. Ние държим да бъде изпълнен целия проект, и в най-малките детайли има смисъл", заяви Иван Шишков.

Но именно последната част - противоерозионното укрепване, е най-сложната за изпълнение част, особено имайки предвид, че работите трябва да се осъществяват през зимния сезон. Затова нито министърът, нито строителите, се ангажираха с конкретни срокове.

"Там ще имаме един по-задълбочен анализ, защото става дума за строителство в природата, виждате, че и времето започва да се разваля. (...) Искам да се направи конкретен анализ. Строителят трябва да направи много ясен план. При един ясен план и при един луфт заради метеорологичните условия, мисля, че ще можем да стигнем до добър резултат. Все пак зимите не са толкова тежки, няма да леем бетон на Северния полюс", уклончив бе на въпрос на News.bg шефът на регионалното ведомство.

Отпускане от страна на строителя забелязали от МРРБ. "От темповете на работа не съм особено доволен, но пък и не съм изненадан, тъй като знаете много добре, че през двата месеца, в които работихме съвместно за завършването на първия етап, положихме огромни усилия всички - и строителите, и правителството, та беше логично да има някакво отпускане. Затова и предизвиках срещата. Разбира се, във всеки един от етапите има някакъв напредък, е толкова голям, колкото ми се иска, но той не е фатален за държавата."

Следващия четвъртък ще бъде проведена втора среща с фирмата строител, на която в конкретика ще бъдат обсъдени точните срокове за довършителните работи.

"Ще уточним точно графиците. Оптичният кабел до седмици ще бъде готов и януари може да влезе в експлоатация, трябва да доокомплектоваме и документи. Пътят е с малко по-странен статут, но не става въпрос за сериозни строителни дейности. И по отношение по-дългото за изпълнение - противоерозионните мерки, трябва да влезем в повече детайли, но считам, че ще намерим правилната посока", оптимистична бе на свой ред Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.