След месеци забавяне най-накрая газовият интерконектор IGB между България и Гърция, по който очакваме по 1 милиард кубически метра азерски природен газ на годишна база, е завършен, като тръбата вече има Акт 16.

Това съобщи след заседанието на Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Това е един огромен успех на служебния кабинет. Това бе плод на оромния труд на почти всички министри и на целия Министерски съвет в желанието ни да постигнем разрешението за ползване за газовата връзка. Знаете, че от първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя, успяхме съвместно с него да компенсираме всички, мога да кажа, минимални забавяния, направихме така, че той да може да завърши обекта, помогнахме изключително много за съставянето на цялата документация", не спести суперлативи шефът на регионалното ведомство, който показа пред камерите и "прясното" току-що издадено разрешение за ползване на тръбата.

Шишков увери - не са правени каквито и да е документални компромиси, за да се забърза процесът. "Направихме така, че да сме сигурни, че ще имаме едно съоръжение, което да работи без никакви проблеми."

Макар и вече готов, интерконекторът ще заработи официално на 1 октомври. Въвеждането му в експлоатация ще бъде официално оповестено на церемония в НДК в събота. На събитието ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Република Северна Македония Стево Пендаровски и на Сърбия Александър Вучич, както и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Домакин на церемонията ще бъде българският държавен глава Румен Радев.

Припомняме, че на 16 септември бе обявено, че е издаден Акт 15 за интерконектора, а вчера стана ясно, че са налице всички необходими документи и за Акт 16. Служебният регионален министър арх. Иван Шишков заяви, че се е наложило държавата да помага, след като изпълнителят на проекта е събирал документите доста дълго и мъчително. Преди седмица Шишков също се оплака от "изключителната пасивност" и забавяне с предоставянето на нужната документация от страна на строителя на газовата връзка. По-рано той скастри фирмата за забавяне и в довършителните работи по тръбата, сред които монтаж на вентилатор, доизграждане на воден резервоар и асфалтиран път до него. Шишков направи проверка на място за изграждането газовата връзка и още на 10 август заедно със служебния вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев, който заяви: "Ние газ не открихме, открихме строежи."

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Регионалният министър обвини кабинета "Петков" за спирането на процедурите по строеж на магистрали