Имало е известно забавяне в довършителните работи по интерконектора с Гърция от страна на фирмата строител на тръбата спрямо обещания от нея график.

Това отчете след срещата си с всички отговорни страни по строителството на интерконектора с Гърция министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Частично, част от нещата са довършени, но, за съжаление, част от ангажиментите, поети с дата вторник и сряда, не са завършени. Имахме доста делови диалог и се надявам до неделя вечерта обектът да е готов на първи етап. Мога да кача, че строителният надзор е представил почти всички документи, но строителят, за съжаление, не действа в нужното темпо. Така че, днес имах малко остър разговор, като те поеха ангажимент до края на седмицата обектът да е готов", каза министърът, който отново ще отиде на място в Хасково и Стара Загора, за да се увери в прогреса на строителните работи.

Напрежение около документите на интерконектора, но се строи

Напрежение около документите на интерконектора, но се строи

Шишков не е притеснен относно сроковете обаче

Сред неизпълнените строителни дейности, въпреки уверенията преди седмица, е монтаж на вентилатор в технологично помещение в Хасковско, нужен за противопожарната безопасност. Освен това оставало да се довърши и воден резервоар, но това още не е факт, ще се асфалтира и път до обекта. "Нямам обяснение защо, такова обяснение не ми беше дадено", посочи Шишков.

Макар и доста толерантна към момента, държавата вече е поставила ултиматум - ако до 3 дни не се изпълнят ангажиментите, ще започне да налага санкции.

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

От 1 октомври интерконектора с Гърция ще влезе в експлоатация

"Днес на строителя му казах, че ако до 3 дена не представи протоколите, ДНСК ще му наложи актове. Ние бяхме стигнали до почти същото положение с надзора и мога да кажа, че надзорът влезе в релси. Не искам да се стига до санкциониране, но ако до 3 дни не представи документите, нямаме никакъв друг избор", подчерта Шишков.

Няма обаче опасност проектът да не бъде завършен окончателно в срок - до 1 октомври, уверен бе шефът на регионалното ведомство. Веднага след завършването на строителните дейности в началото на другата седмица, ще се задейства получаването на Акт 15.