"Не ни очаква студена зима, алтернативи има. Целта е да договорим газ на цена, която бизнеса би толерирал." Това заяви в ефира на БиТиВи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той посочи, че "Булгаргаз" преговаря с "Газпром" за доставки на газ. Нещата са комплексни - цени, доставка. Това не е прост преговор, подчерта Христов.

По думите му директна политическа намеса в преговорите ще доведе до положителен резултат. Цялата публичност и искането за информация не допринасят за решаването на проблема, допълни министърът.

Обществото трябва да знае, че работим паралелно. Преговаряме и с други доставчици. Изследваме и възможностите за доставки на втечнен газ. Колкото повече наближаваме краят на годината, толкова повече неизвестни ще има, каза още той.

Росен Христов заяви, че към момента няма позиция от Газпром и все още се очаква отговор.

По въпроса с танкерите с втечнен газ, Росен Христов посочи, че не е имало къде да бъдат разтоварени. По думите му слотовете са били разпродадени и е имало възможност да бъдат закупени от частни посредници, но на много висока цена.

Танкерите за септември, договорени от предишното правителство, пристигат на двойна цена. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена, категоричен бе Христов.

През октомври Гърция ще обяви търг за слотове за следващата година. Ние ще участваме в него чрез Булгаргаз. При осигуряване на слотове ще се търсят оферти за танкери. Обратният вариант води до много скъп газ или невъзможност танкерите да бъдат разтоварени, добави министърът.

Той посочи, че от 01.10.2022 г. интерконектора ще влезе в експлоатация. Ще потече договореното количество. Ще се преговаря и за допълнителни доставки, каза още Христов.

По думите му газохранилището в Чирен е пълно на 63%.

Радев хвали служебния кабинет и обвинява кабинета "Петков" за цената на газа

Радев хвали служебния кабинет и обвинява кабинета "Петков" за цената на газа

Президентът защитава преговорите с "Газпром", но само при добри условия