България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условията на криза, коментира президентът Румен Радев.

Държавният глава открои приемането на законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и предприемането на решителни реформи с дългосрочен хоризонт като основни приоритети пред бъдещо ново правителство.

За очакванията си от предизборната кампания Радев изрази надежда партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания "да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство". 

Според него краткият живот на последните парламенти и на последното правителство са ясен показател докъде може да доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативните кампании и отказът от диалог.

България е предпоследна по газови запаси в Европа

България е предпоследна по газови запаси в Европа

Газохранилищата ни са запълнени на едва 61,74%

"Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основани на фактите, а не на злоупотреба с тях", заяви Радев и добави, че обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот.

Служебният кабинет има ясни и безспорни приоритети и това са организирането на честни избори и овладяването на инфлацията, като инфлацията и ръстът на цените са най-тежките проблеми пред българските граждани.

По думите му те зависят от редица фактори, но най-важни са цените на горивата, на газа и на тока. "Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то понижаването на цените на газа и на горивата изисква решителни действия".

Росен Христов: Преговорите с Газпром са изключително сложни предвид ограниченията в ЕС

Росен Христов: Преговорите с Газпром са изключително сложни предвид ограниченията в ЕС

Поне десет елемента трябва да бъдат договорени, за да бъде решението изцяло изгодно за България

Относно шоковото увеличение с 19 % на цената на синьото гориво за месец септември, в размер на 353,21 лв./MWh, Радев посочи, че огромният скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена.

"Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности и при тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени".

"Газпром" е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но не е единственото решение и не е на всяка цена", доставките от "Газпром" могат да бъдат добро решение, само ако бъдат договорени добри условия.

Радев очаква правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата.

Относно подготовката на бюджета за следващата година, в условията на криза не трябва да се допуска закъснение в изработването и приемането му. Служебното правителство е длъжно да разработи бюджет, независимо на каква степен на готовност и да го предаде на следващото редовно правителство.

Румен Радев се срещна в президента на ОАЕ

Румен Радев се срещна в президента на ОАЕ

Меморандуми за разбирателство и без енергийно споразумение