Европейската комисия (ЕК) е получила в сряда първото искане за плащане от България по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост за отпускане на финансова подкрепа в размер на 1,37 милиарда евро, съобщиха от Пресцентъра на ЕК.

Цялостният план на България за възстановяване и устойчивост ще бъде финансиран с 5,68 милиарда евро безвъзмездни средства. Плащанията по Механизма за възстановяване и устойчивост се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на България на инвестициите и реформите, очертани в нейния план за възстановяване и устойчивост.

Това първо искане за плащане се отнася до 22 етапни цели, обхващащи реформи и инвестиции в областта на образованието, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

Сега Комисията ще направи оценка на искането. След това тя ще изпрати предварителната си оценка на изпълнението от страна на България на ключовите етапи и цели, необходими за това плащане, на Икономическия и финансов комитет на Съвета.

При подаването на искането от Министерския съвет обясниха, че заедно него правителството е предоставило на службите на Европейската комисия подробни и изчерпателни документи, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели, договорени предварително с Брюксел.

Пеканов готви процедури за 3,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

Пеканов готви процедури за 3,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

Ако следващото НС не успее да приеме нужните 22 законови промени, парите по първия транш не се губят, а разсрочват