Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Това означава, че увеличението е с близо 19%.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава синьо гориво на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР е определила цената след анализ на внесените от "Булгаргаз" данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли до 30 септември 2022 г.; Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/; Количества от търг "тип аукцион" на платформата на "Газов Хъб Балкан" ЕАД.

В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ "Чирен", посочват от енергийния регулатор.

"Булгаргаз" иска поскъпване с още 6% на газа за септември

"Булгаргаз" иска поскъпване с още 6% на газа за септември

Синьото гориво ще достигне рекордната цена от 315.61 лв./MWh

Утвърдената от Комисията цена на газа е по-ниска от предложената от "Булгаргаз". Регулаторът е установил, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за септември 2022 г.

От КЕВР отбелязват, че основната причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ заради войната на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на "Газпром" водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент, поясняват от регулатора.

Те обаче допълват, че независимо от увеличението утвърдената цена на газа за септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh /453лв./MWh/.

Оптимизъм от новия шеф на „Булгаргаз“ – цената за октомври пада до тази през август

Оптимизъм от новия шеф на „Булгаргаз“ – цената за октомври пада до тази през август

За септември обаче прогнозата е за увеличението от 17%

По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от шест месеца назад. Освен това в ценовия микс на "Булгаргаз" са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб "Балкан" търгове "тип аукцион", които са на много конкурентни цени, отбелязват от КЕВР.

На откритото заседание на 30 септември изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви, че със старта на интерконектора с Гърция от 1 октомври се създават реални предпоставки за формиране на максимално добра цена за октомври, тъй като страната ни вече ще може да получи пълните количества газ по договора с Азербайджан, които са на изключително изгодна цена. Дружеството ще участва в търговете на терминала Ревитуса за резервиране на слотове и за регазификация през 2023 г., с което да се гарантират бъдещи доставки на втечнен природен газ.

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"
Обновена

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"

Предишното правителство обаче направило "почти невъзможни" преговорите с руската компания

Председателят на КЕВР доц.Иван Иванов посочи, че Комисията подкрепя намерението на обществения доставчик да продължи провеждането на търгове на тази платформа, както и да бъде активен участник на годишните търгове на терминала Ревитуса.

По негови думи количествата от търговете на Газов хъб "Балкан" заедно с тези от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ могат да осигурят изгодни цени за българските потребители и да покрият изцяло нуждите на страната.