На 1 септември "Булгаргаз" ще внесе предложението си за цената на газа за месеца. Това стана ясно от думите на новия шеф на дружеството Деница Златева на открито обществено обсъждане в КЕВР.

Тя подчерта, че борсовият индекс, по който се определя цената, е скочил със 17%. Златева каза, че исканата цена ще е по-висока от вече заявената. При всички случаи това увеличение обаче ще е по-малко от увеличението на самия индекс и това до голяма степен се дължи на постигнатите конкурентни цени на аукциона на газов хъб "Балкан", изтъкна Деница Златева. 

Борисов не иска да се връщаме към "Газпром"

Борисов не иска да се връщаме към "Газпром"

И във Варна имало нефтено пристанище, обясни той от Бургас

Тя посочи, че се работи за осигуряване на конкурентна среда, като надеждите за октомври месец са да стартира интерконекторът с Гърция. Осигурили сме и доставки на втечнен природен газ, има търг на газов хъб Балкан, на който очакваме конкурентни цени, подчерта Златева и поясни, че амбицията на дружеството е за октомври да се постигне цена, равна или по-ниска от цената за август. Това, по мнението й, е постижима цел.

Не са финализирани договорените за 2023 г. Те ни бяха оставени в наследство от предишното ръководство, каза Деница Златева. По думите й след прекратяване на доставките от "Газпром" се е променил изцяло бизнес модела на дружеството. Ако преди сме работили с два дългосрочни договора с много ясни условия на плащане, срокове на доставка, гъвкавост при доставките, в момента количествата се осигуряват, ако не месец за месец, то с два месеца напред, каза шефката на "Булгаргаз".

Деница Златева: Водят се политически разговори с Газпром

Деница Златева: Водят се политически разговори с Газпром

Ние изпълняваме договора, увери тя

До края на септември газохранилището в Чирен ще бъде запълнено на 50%, за да може да се покрие пиковият период на потребление.

Надяваме се в пряк контакт и диалог с клиентите да можем да отговорим на техните очаквания, но също така да защитим интереса на дружеството, изтъкна Златева.

Вчера на срещата с проектантите на терминала за втечнен газ в Александруполис се е изразило намерение да се увеличи запазения капацитет там. Това ни дава сигурни слотове и възможност да подготвим търга за сключване на дългосрочен договор за LNG доставки, посочи тя. Ще опитаме да вземем от допълнителния разширен капацитет, но шансовете ни били малки, по мнението й.

Новото ръководство спря практиката събирането на оферти по мейл, търговете по мейл, похвали се Деница Златева. 

От КЕВР не откриха нарушение на "Булгаргаз" за сделките с "Газов хъб Балкан"

От КЕВР не откриха нарушение на "Булгаргаз" за сделките с "Газов хъб Балкан"

Ако количествата не са били продадени през борсата, е трябвало да платиш разходите

Проведените търгове на газов хъб "Балкан" дадоха възможност да видим, че има доставки на много по-изгодна цена, обясни и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ще завърша с нотка оптимизъм, считайки, че през октомври най-после ще започне цената на природния газ за българските потребители, да намалява, допълни още Иван Иванов.