Вече било решено какво ще правим с американските танкери с газ. Несъстоятелно е да се реши днес в 16:49 часа, заяви енергийния експерт Васко Начев в студиото на Нова Телевизия.

"Смятам, че решението вече е взето. Ако чакаме до 16:49, значи нещо сме се объркали и то много сериозно. Смятам, че ще потвърдим. Ние нямаме полезен друг вход. Да се откажеш за количества от около един милиард (куб. м газ), значи наистина не познаваш ситуацията и пазара", коментира експертът.

Припомняме, че днес в 18:00 часа изтича срокът, в който България, трябва да отговори дали все още иска седемте танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков". Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но вчера от американската компания отказаха такава отсрочка.

Въпросните седем танкера представляват 1/3 от количествата, необходими на страната ни. Другата 1/3 - са доставките от Азербайджан, които до 1 октомври можем да получаваме по старата връзка, но по-скъпо, а след 1 октомври цената ще бъде осем пъти по-ниски от цените на европейските пазари.

ПП: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

ПП: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

Бившите управляващи очаквали повече от кризисния щаб на кабинета

Според Васко Начев ситуацията в газохранилището в Чирен е оптимистиична, тъй като в момента се нагнетява газ и според него то е пълно на 56 процента и пълненето му продължава и през зимата то също ще бъде източник на газ.

"Нещо добро, което направиха от "Булгартрансгаз", е, че увеличиха нагнетателния период", каза Начев.

Според експерта с "Газпром" нямаме полезен ход и спекулациите за възможни преговори с руската фирма "са от арсенала на политическото говорене" и ако руснаците са искали да ни дават газ, те са имали възможност да го направят..

Той коментира и назначението на новия изпълнителен директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Тя е много далеч от бизнеса, в който влиза. Две години беше в пресцентъра на "Булгаргаз". Ако от там е натрупала опит. Иначе тя е много стойностен човек, доколкото ми е известно", каза Начев.

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Не толкова добрата новина е, че синьото гориво ще е скъпо, каза Иван Топчийски

Той обаче уточни, че бизнесът с газ е "много сложно нещо" и също така обясни, че където и да бъде разтоварен американския газ, то ние няма да получим "точно тази молекула" и обясни, че Турция например получава осен втечнен газ и газ по тръби от Русия, Иран и Азербайджан, както и от собствени източници и няма как да отдели за нас този газ, който е доставен за България и това няма значение, защото е важно да ни предаде съответното количество газ, който е доставен за България

Според него е политическо говорене и твърдението, че получаваме руски газ от Гърция, като уточни, че само 26 процента от газа в Гърция е руски и няма как да бъде отделен руския от неруския газ, а и няма смисъл, като даде пример, че това е все едно да питаме от коя нива идва житото за хляба, който ядем.

Делян Добрев: С 200 млн. евро сме ощетени от покупката на руски газ чрез посредници

Делян Добрев: С 200 млн. евро сме ощетени от покупката на руски газ чрез посредници

В България не е пристигнала нито една молекула американски газ