Българският държавен глава Румен Радев проведе среща с президента на Обединените арабски емирства и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата държавни глави в президентския дворец в Абу Даби се състоя официална размяна на подписаните двустранни документи между България и ОАЕ.

От пресцентъра на президентството припомнят и съответните документи - Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства, двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ.

Днес е вторият ден от официалната визита на държавния глава в Обединените арабски емирства. Тя е по покана на президента на ОАЕ. 

Двете държави работят и за постигане на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между правителствата на България и ОАЕ, а в заявките, дадени от държавния глава Румен Радев, се говореше преди всичко за енергетика и сътрудничество в тази област. Сред документите няма обаче подписан такъв, който да се отнася за сектор енергетика.

Радев с амбиции и за сектор енергетика пристигна в ОАЕ

Радев с амбиции и за сектор енергетика пристигна в ОАЕ

Засега няма предвидено подписване на такова споразумение

По-късно от Министерство на икономиката съобщиха за откриването на бизнес форум, организиран от Търговската камара на Абу Даби, с участието на 15 български и 30 местни компании. Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния внос, подчерта служебният министър Никола Стоянов.

Данните за първите шест месеца на 2022 г. продължават тенденцията за ръст на двустранния стокообмен - с 18% или общо 83.2 млн. щ.д.

Според анализа на данните българският износ заема около 2/3 от стокообмена, като положителна тенденция е, че съществен дял от него са продукти от машиностроенето, електрическа апаратура и консумативи за медицината.

Министър Стоянов изказва надежда за увеличаване на инвестициите от ОАЕ, които за миналата година са едва 3,1 млн. евро, а общата стойност на проектите на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро.

В официалната делегация на президента Румен Радев участват още вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и др.