Има напредък в строителството на интерконектора с Гърция (IGB). Това стана ясно от инспекцията на регионалния министър Иван Шишков. На площадката край Стара Загора проблемите се отстранявали. Всеки ден получавам снимки, обясни министърът. Ежедневно получавал и документи за напредъка на връзката с Гърция. Правим всичко възможно за приключване на обекта, каза още той. Всеки ден е ценен, заяви още Шишков.

По думите му в последния момент обектът е форсиран. Напрежение възниквало около предоставянето на документите на обекта, но МРРБ е в непрекъснат диалог със строителите и проектантите.

Министър Шишков не е притеснен относно сроковете за започване на работата на интерконектора. Той отново подчерта, че се работи, за да има газ навреме. Държавата, според него, станала участник в строителството на обекта и затова призова всички да се напрегнат и да стане готов. Цялата държава се е мобилизирала в една посока, изтъкна регионалният министър.

Иван Шишков: Очакваме до края на септември да потече газ по интерконектора

Иван Шишков: Очакваме до края на септември да потече газ по интерконектора

В България магистралите са строени на праче

От МРРБ съобщиха, че все още не са получени всички документи, които министерството е поискало, за да се спечели време за въвеждането на интерконектора в експлоатация. От институцията допълват, че Шишков очаква съдействие от областните управители - да съберат положителни становища от всички кметове на общини, през които минава обектът. Целта е, ако възникне проблем, той да бъде решаван своевременно.

По данни на изпълнителя на строителните дейности до 10-15 септември те ще бъдат завършени. 

Виждам, че се работи, отчете Шишков и след инспекцията в Хасковско. Уточнени са проблемите и с ВиК. Занимаваме се задълбочено, така че да въведем в експлоатация обекта, поясни министърът. Няколко елемента остава да се довършат, като другата седмица това ще се случи. Може да се подпише и акт 15, според него. За Шишков строителят е подходил отговорно и е напреднал в изграждането на връзката. В четвъртък в 14.00 часа всички участници в строежа на интерконектора са на среща в МРРБ с него, за да отчетат напредъка.

Припомняме, че Шишков провери на място положението с газовата връзка с Гърция и на 10 август, заедно със служебния вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев. Двамата не откриха газ, а строителна площадка. Шишков сравни интерконектора с "луксозно обзаведен офис, в който няма ток". По-късно обаче той разясни, че по време на проверката са установили, че част от представените като незавършени строителни дейности всъщност се оказали завършени, а най-важното, което оставало да се направи, било да се осъществи компютърна връзка с Гърция, за която още нямало яснота. Според Алексиев пък имало има един голям нерешен проблем. "Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада - той няма как да работи", уточни той.

По-късно от компанията, която развива проекта за междусистемна газова връзка между Гърция и България - ICGB, информираха, че довършителните дейности, необходими за въвеждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, напредват спрямо заложения график. "Всички съоръжения са завършени и изправни, очакваме строителят да завърши системата за управление на газопровода в следващите десет дни, така че от 1-ви октомври България да посрещне първите количества природен газ по IGB. Предстои да закупим още количества природен газ, с които да тестваме целия интерконектор при още по-високо налягане, надвишаващо обичайното, в синхрон с най-високите стандарти в бранша", заявиха Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, изпълнителни директори на ICGB, след среща на терен с гръцката строителна фирма AVAX. На срещата присъстваха също Иван Шишков и началникът на ДНСК Деляна Панайотова.

Паралелно с довършителните дейности, които се изпълняват от строителя, ICGB продължава координацията на административните процедури в България и Гърция, необходими за издаване на всички разрешителни за ползване на инфраструктурата и законовото й въвеждане в експлоатация. "Към момента сме подали над 95% от всички изискуеми документи към ДНСК за предварителен преглед и съгласуване, така че да спомогнем за бързо свикване на комисия за издаване на Акт 16 за България и съответно Разрешително за ползване. Потребителите и бизнесът разчитат да заработим от 1-ви октомври и да спомогнем за облекчението на цените през отоплителния сезон, така че за нас няма по-голям приоритет от това", заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

"Гръцката страна полага активни усилия IGB да бъде готов в срок, тъй като това е от значение не само за двете държави, но и за целия регион предвид усложнената международна обстановка и последователните усилия на Европа да диверсифицира изцяло доставките си на природен газ", изтъкна изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Георгиос Сатлас. По думите му се очаква до средата на септември да се издадат необходимите разрешителни за експлоатация на газопровода на територията на Гърция.