Румънските разузнавателни служби трябва внимателно да следят действията на Русия на територията на страната. За това предупреди Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, в интервю за румънската Digi24.

Той заяви, че Русия финансира екстремистки движения в Европа и нейните методи на действие може да включват дори политически убийства в страни, които иска да дестабилизира.

"Русия иска да се намеси във вътрешните работи на много европейски страни, за да пренасочи вниманието им към вътрешните конфликти. Русия финансира крайнорадикални движения. Тя има изключително активно влияние чрез информационното пространство и се опитва да пропагандира идеята, че за Румъния, и не само за Румъния, би било много по-удобно да бъде неутрална и да намали помощта за Украйна. Тези два инструмента присъстват в различни страни, не само в Румъния, но и в цяла континентална Европа - във Франция, Италия и така нататък. Русия финансира крайнодесни и крайнолеви партии. От друга страна, се опитва да има силно присъствие в онлайн пространството, за да внуши, че все още трябва да се страхуваме от нея", подчерта Подоляк.

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Решението е взето за "осигуряване на националните интереси на Русия

Запитан дали е правдоподобен сценарият, при който Русия може да плаща на наемници за убийства в Румъния и Молдова, за да постигне заявените от нея цели, помощникът на Зеленски отговори, че това е възможно във всяка една страна.

"И, разбира се, трето, говорим за корупцията на политическите и икономическите елити на различни страни. Това са основните инструменти на Руската федерация. Повтарям още веднъж: масови протести, на които ще има насилие, общество, доминирано от престъпни групировки, трето - финансирането на политически убийства или държавни преврати, и четвърто - корупцията на икономическите или политическите елити в различни страни. С тези методи Русия ще действа в различни страни", обобщи Подоляк.

"Що се отнася до конкретните действия на Москва, смятам, че специалните служби в Румъния трябва много внимателно да следят всичко, свързано с Русия. Имам предвид техните срещи и действия на румънска територия", подчерта съветникът на украинския президент.

Руското МО: Украйна готви акция в Приднестровието под наши униформи
Обновена

Руското МО: Украйна готви акция в Приднестровието под наши униформи

Рециклират темата за националистите от "Азов"

Подоляк отбеляза и че Русия планира да атакува не само Украйна, но също Молдова и други източноевропейски страни. Той разкритикува снизхождението, с което режимът в Кишинев се отнася към съществуването на проруски партии в Молдова.

"Русия се отказа изцяло от маските и показа лицето си. Наличието на криминални анклави - а Приднестровието е криминален ексклав на територията на Молдова, гарантира пътя към ескалация на конфликта в този регион. Това е начинът на Русия да се опитва да окупира чужда суверенна територия. Разбира се, Русия винаги е имала планове да завладее Молдова. Путин винаги е искал да унищожи сегашното ръководство и да постави марионетно правителство", категоричен бе Подоляк.

"Русия планира да завладее много страни в Източна Европа и да доминира над Европа като цяло. Днес, разбирайки, че няма да е възможно да се завладее южната част на Украйна с военни средства, тя губи тук. Русия ще се опита да дестабилизира ситуацията в Молдова, за да постигне две цели. Първо, да отвлече вниманието на Европа, да я изплаши и да пренасочи европейските ресурси, които ще бъдат съсредоточени към опити за решаване на проблема в Молдова. Второ, Русия иска да създаде южен фронт през Приднестровието срещу Украйна", обясни Подоляк.

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Отношенията между двете страни са "много напрегнати"