Шефът на разузнаването на Молдова предупреди в понеделник за "много висок" риск от нова руска офанзива към източната част на страната му през следващата година и каза, че Москва все още има за цел да осигури сухопътен коридор през Украйна до отцепилия се молдовски регион на Приднестровието, предава Ройтерс.

Коментарите на Александру Мустеата, ръководител на Службата за информация и сигурност, отразяват неотдавнашните съобщения от Украйна, където висши генерали предупредиха през последните дни за заплахата от нова голяма руска офанзива в началото на следващата година.

"Въпросът не е дали Руската федерация ще предприеме ново настъпление към територията на Молдова, а кога ще го направи", каза Мустеата пред телевизионния канал TVR-Moldova.

Той заяви, че неговата агенция смята, че Русия разглежда няколко сценария за достигане на Молдова и че е възможно офанзивата да започне през януари-февруари или по-късно през март-април.

Службата за информация и сигурност заяви в изявление, че очаква руските настъпателни действия да зависят от хода на нейното нахлуване в Украйна.

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на писмено искане на Ройтерс за коментар.

На запад от Украйна, съседната бивша съветска република Молдова има малък бюджет за отбрана и отдавна има руски войски и мироопазващи сили, базирани в т. нар. Приднестровска молдовска република", която не е международно призната и оцелява три десетилетия с подкрепата на Москва.

Мустеата каза, че Русия иска нейните сили да се свържат с войските, базирани в Приднестровието.

Украинският генерал Валери Залужний заяви пред The Economist миналата седмица, че Русия подготвя 200 000 свежи войници за голяма офанзива, която може да дойде от изток, юг или дори от Беларус на север още през януари, но по-вероятно през пролетта.

Молдова, която сега търси по-тесни връзки със Запада като Украйна, осъди руското нахлуване в по-големия си съсед.

Припомняме, че в началото на месец май тази година обстановката в Молдова се обостри след серия от взривове и саботажи в Приднестровието, но след това ситуацията се успокои. В последно време сложните отношения между руския държавен монополист "Газпром" и Кишинев се обтегнаха допълнително, след като руската компания предупреди, че Украйна задържа газ от транзита, предназначен за Молдова, но Кишинев призна, че това става с негово съгласие и по този начин малката бивша съветска република, която не разполага със собствено газохранилище трупа резерви от газ в съседна Украйна. 

Санду "отговори" на Путин за газа: Наша работа е къде го съхраняваме

Санду "отговори" на Путин за газа: Наша работа е къде го съхраняваме

Поредна размяна на остри реплики между Молдова и Русия