Високопоставени украински служители казват, че Владимир Путин се готви за нова голяма офанзива през новата година, въпреки поредицата от унизителни неуспехи на бойното поле за Русия през последните месеци.

В интервю за Guardian министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че докато Украйна вече е в състояние успешно да се защитава срещу ракетните атаки на Русия, насочени към ключова инфраструктура, включително енергийната мрежа, се появяват доказателства, че Кремъл подготвя нова широка офанзива.

Коментарите на Резников повториха подобни забележки, направени пред Economist тази седмица - включително от украинския президент Володимир Зеленски, началника на въоръжените сили генерал Валерий Залужний и началника на сухопътните сили генерал-полковник Александър Сирски.

Брифингите изглежда са част от широки, координирани усилия за предупреждение срещу самодоволството сред западните съюзници и подчертаване на продължаващата заплаха, която Русия представлява за Украйна.

Докато Резников предположи, че нова офанзива може да се случи до февруари, другите висши служители посочиха, че смятат, че това може да се случи още през януари.

Позовавайки се на частичната мобилизация от Русия на около 300 000 войници, Резников предположи, че докато половината - често след като са получили минимално обучение - са използвани за укрепване на силите на Москва след поредица от неуспехи на бойното поле, останалите са подготвяни по-задълбочено за бъдещи офанзиви.

Украйна обещава катастрофална зима за руските сили, ако не затегнат фронта

Украйна обещава катастрофална зима за руските сили, ако не затегнат фронта

Москва искала дълга война, защото отчаяно ѝ трябва победа

"Втората част от мобилизацията, приблизително 150 000, започна курсовете си на обучение в различни лагери", каза Резников, говорейки за руската мобилизационна кампания, която започна през октомври.

"Призваните отделят минимум три месеца, за да се подготвят. Това означава, че се опитват да започнат следващата вълна от офанзивата вероятно през февруари, както миналата година. Това е техният план".

Предупрежденията идват на фона на доказателствата за продължаващите желания на Путин да продължи войната през следващата година, включително усилията за доставка на ракети от Иран и анализ на руски коментатори, който предполага, че Кремъл не вижда начин да се оттегли от конфликта.

Резников каза, че очаква Русия да продължи да мобилизира гражданите си извън настоящата частична мобилизация, описвайки основната тактика на руските командири като "месомелачка", при която те хвърлят възможно най-много "тела" в битка с надеждата, че ще победят по-малките украински сили.

"Кремъл се опитва да намери нови решения за това как да спечели победата", каза Резников. В Economist генерал Залужний отправи подобно предупреждение, като отхвърли някои западни твърдения, че мобилизацията на Путин до голяма степен е била провал.

"Руската мобилизация проработи", каза Залужний. "Те са 100% подготвени." Той добави, че нова голяма руска атака може да дойде "през февруари, в най-добрия случай през март и в най-лошия в края на януари".

В друг брифинг в четвъртък заместник-министърът на отбраната Хана Малиар също предупреди да не се допуска самодоволство след неотдавнашните руски военни неуспехи.

"Ние и светът не трябва да се отпускаме, защото крайната цел на Руската федерация е да завладее цяла Украйна и след това може да продължи", каза Малиар.

Оценката, че Русия може да подготвя нова широкомащабна кампания срещу Украйна през следващите месеци, противоречи на брифингите на разузнаването и скорошния анализ, който предполага, че темпото на войната - и руските усилия - ще се забавят в дълбините на украинската зима.

Тъй като украинските войски се обучават в редица западни страни и пристигащите обучени в чужбина войници се изпращат в части в цялата страна, Резников каза, че хибридната тактика на Украйна, добре обучените войски и списъкът с желания от оръжия, които се надява да получи от съюзниците, ще му позволи да устои на нови атаки.

Москва: Зад предложението за "мир" на Зеленски прозира желание за победа на бойното поле

Москва: Зад предложението за "мир" на Зеленски прозира желание за победа на бойното поле

Преговорите с Русия никога не са влизали в плановете на украинския президент

"Ако беше месомелачка срещу месомелачка, щяхме да загубим. Беше грешка да ни възприемат като малка съветска армия, която ще се бие с голяма съветска армия. Разбира се, голяма съветска армия ще спечели, а малка съветска армия ще загуби, но ние не сме съветска армия".

Говорейки часове след поредната масова атака с дронове срещу Киев в сряда, когато украинската противовъздушна отбрана заяви, че е свалила всичките 13 изстреляни дрона, Резников каза, че вярва, че сега Украйна печели срещу Русия във въздуха.

Русия започна редовно да атакува украински енергийни съоръжения през есента, след като силите на Москва бяха изтласкани от Харков и Кримския мост.

Целта беше да се изтощи Украйна, за да се увеличат шансовете за успех на бойното поле. Оттогава обаче Украйна показва все по-големи умения в свалянето на ракети и дронове.

Резников каза, че украинските системи за противовъздушна отбрана са увеличили ефективността си от 50% в началото на войната до 80% през декември. Той даде пример и с предишния бараж на 5 декември, когато Украйна свали 60 от 70 ракети, изстреляни от Русия.

Украйна също апелира за нови оръжейни системи, включително по-добра противовъздушна отбрана, въпреки че изглежда е ескалирала насочването си към бази в Русия, включително с дронове, удари, които Резников отказа да коментира.

Украйна използва комбинация от системи за противовъздушна отбрана, подарени от нейните партньори, системи от съветската епоха и преработени мобилни картечници за борба със заплахата, каза Резников. Във вторник CNN съобщи, че американски служители са се съгласили да изпратят на Украйна мощни и ефективни системи за противовъздушна отбрана Patriot, произведени в САЩ, за които Украйна иска от месеци.

Преди това САЩ се опасяваха, че отбранителните системи Patriot с голям обсег, които могат да изминат до 60 мили, ще провокират ескалация от Русия.

Украйна трябваше непрекъснато да доказва на своите партньори, че си струва да инвестира в армията й чрез победи на бойното поле. Резников даде пример как Украйна потопи военния кораб "Москва" с произведена в Украйна система "Нептун" през април и как всяка победа е довела до повече доставки.

"Когато използвахме украинско изобретение, "Нептун" и потопихме военния кораб "Москва" ... след това получаваме произведени в САЩ харпуни, за да защитаваме нашата морска линия", каза той.

Поредицата от победи създаде нещо, което надхвърли дипломатическото доверие между Украйна и нейните партньори, каза Резников.

"Това е нещо повече: вие ни повярвахте и започнахте да инвестирате не само, бих казал, не само оръжия в Украйна, но защото искате да видите новата Украйна след тази победа, а не старата съветска Украйна ."

Обединеното кралство и други западни съюзници са в процес на обучение на хиляди украински войници, от начинаещи до специализиращи такива, които вече са опитни войници. Резников твърди, че междувременно Русия "използва само съветски системи и курсове за обучение".

Коментарите дойдоха, докато боевете продължават както на южния, така и на източния фронт. На юг руският обстрел в четвъртък уби двама души в град Херсон и го остави без електричество, казаха украински официални лица, при последните бомбардировки, откакто Киев си върна града миналия месец.

Заместник-началникът на кабинета на президента Кирило Тимошенко каза в социалните медии, че руските сили са обстрелвали центъра на града.

Залужни посочва няколко варианта за основен удар на руските войски - от територията на Донбас в Източна Украйна, от юг, а също така, според него е възможно нахлуване от територията на Беларус.

"Руснаците подготвят около 200 хиляди нови войници. Не се съмнявам, че ще направят нов опит да отидат в Киев", каза Валери Залужни пред "Икономист".

Той призна, че размерът на руската армия все още е проблем, дори и да е зле оборудвана. Според оценките на Генералния щаб на Украйна Русия все още има резерв от около 1,2 до 1,5 милиона души.

Наистина, както следва от думите на Залужни, голямата численост на руската армия е в състояние да удължи войната, но не и да я реши в полза на Русия.

ISW: Путин опитва да избяга от признанието, че губи войната в Украйна

ISW: Путин опитва да избяга от признанието, че губи войната в Украйна

Украинското разузнаване очаква руско настъпление в два региона