Русия се стреми да превърне войната в Украйна в дълга военна конфронтация и обучава нови дивизии на територията на съседен Беларус. Това заяви висш украински военен, цитиран от "Ройтерс".

Бригаден генерал Олексий Громов обаче уточни на брифинг, че въпреки обучението в Беларус, вероятността военна операция да бъде започната от беларуска територия остава ниска.

Кремъл се стреми да превърне конфликта в продължителна въоръжена конфронтация, отбеляза той.

Громов не разкри каква може да е целта на Кремъл с удължаването на вече близо 10-месечната война.

Русия няма да прекратява огъня в Украйна за Коледа

Русия няма да прекратява огъня в Украйна за Коледа

Москва не е получавала подобно предложение от Киев

Украински официални представители предполагат, че Кремъл отчаяно се опитва да постигне победи, за да задържи на своя страна руската общественост, след като претърпя поредица от военни неуспехи, включително отстъпление от южния град Херсон, който беше окупиран още в началото на войната.

"Врагът обстрелва Херсон, опитвайки се да се преструва, че е активен на север. Те пълзят като зомбита към нашите позиции в (източния град) Бахмут, оказвайки натиск в южната част на Донецка област", написа в "Телеграм" Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент.

"Те разбират, че ако сега не разтегнат фронта, зимата ще бъде катастрофа за тях", допълва той.

Военни анализатори предупреждават, че може да настъпи зимна безизходица, въпреки че ожесточените боеве продължават, особено в Донецка област в Източна Украйна, където руските сили се опитват да превземат град Бахмут.

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

Не може да си позволи да изгуби подкрепата на нито една от тях

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да изтегли войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение след близо десет месеца война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли предложението, заявявайки, че няма да бъде постигнат мир с Киев, докато Зеленски не приеме новите реалности, а именно руския контрол над четирите украински области, които Москва анексира през септември след "референдумите", заклеймени като принудителни и незаконни от Киев, Запада и повечето държави в ООН.

Той посочи и че Русия не е получила никакво предложение от Киев за "коледно прекратяване на огъня" в Украйна и боевете ще продължат през зимата.