Администрацията на президента на САЩ се подготвя да прехвърли на Украйна ракетни системи земя-въздух "Пейтриът".

Решението може да бъде взето още тази седмица, съобщи CNN, позовавайки се на анонимни високопоставени служители.

"Планът на Пентагона все още трябва да бъде одобрен от министъра на отбраната Лойд Остин, преди да бъде изпратен за подпис на президента Джо Байдън. Трима служители потвърдиха пред CNN, че се очаква одобрение", съобщава телевизията.

САЩ не дават "Пейтриът" на Украйна, засега

САЩ не дават "Пейтриът" на Украйна, засега

За тях бил необходим високообразован персонал

Събеседниците на CNN не казаха колко установки ще може да получи Украйна. Журналистите припомнят, че една батарея Patriot обикновено се състои от радар, автомобил с команден пункт, спомагателно оборудване и до осем единици с по четири ракети.

Скоро след като Си Ен Ен получи потвърждение за намерението да предаде това мощно и модерно оръжие за противовъздушна отбрана на Украйна от официални представители на САЩ, Ройтерс също получи потвърждение.

Ако Украйна наистина получи Patriot, това ще бъде най-мощното и модерно противоракетно оръжие, което съюзниците са предали на украинците.

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Берлин е готов да ги изпрати в Полша

"Пейтриът" може да се зарежда с ракети от различни модификации, включително такива, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км и височина до 20 км. Системата е предназначена за поразяване на цели, движещи се със свръхзвукова скорост, и може едновременно да проследява до 125 цели и да насочва ракетите си към шест от тях.

Украйна отдавна и настойчиво иска от западните съюзници да ѝ предоставят такова мощно средство за защита от руски ракети като "Пейтриът".

През ноември Полша предложи да достави части "Пейтриът" в Западна Украйна, които Германия ѝ предоставя, но Берлин отказа.

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

"Незабавно ще станат легитимна цел"