Германия отказа да достави на Украйна зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" с обяснението, че са необходими за отбраната на НАТО, съобщи Руската служба на Би Би Си.

"Честно казано, не че имаме свободни системи "Перйтриът", които бихме могли да изпратим например в Украйна. Системите "Пейтриът" са част от системата за колективна отбрана на НАТО", каза германският заместник-министър на външните работи Тобиас Линднер.

Германия започна да планира да изпрати системи "Пейтриът" в Полша, след като двама души в полското гранично село Пшеводов бяха убити от ракета, изстреляна от украинска система за противовъздушна отбрана, която падна в двора на ферма.

Отказът на Полша от германски "Пейтриът" предизвика вътрешно и външно вълнение

Отказът на Полша от германски "Пейтриът" предизвика вътрешно и външно вълнение

А заигравка с антигермански чувства отдавна е политическа стратегия за гласове в Полша

Германия сега проучва къде биха могли да бъдат разположени системите "Пейтриът" в Полша, каза Линднер: "Ние се ангажираме да защитаваме сигурността на Полша, така че предлагаме да разположим системи "Пейтриът" на източния фланг на НАТО."

Припомняме, че Полша предложи Германия да изпрати системите "Пейтриът" на Украйна, където според Варшава биха били по-полезни. Пентагонът, макар и да не отказа директно прехвърлянето на "Пейтриът" на Украйна, обясни, че това са сложни системи, които изискват продължително обучение на военния персонал, който ще ги експлоатира и не работят на принципа "пускаш и ползваш".

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

"Незабавно ще станат легитимна цел"