Така наречената "мирна" инициатива на украинския президент Володимир Зеленски показва, че Киев все още е решен да спечели на бойното поле. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Бихме искали да привлечем вниманието към друго телевизионно обръщение, направено от Зеленски на 12 декември, не заради неговата новост или дълбочина, а заради неговата абсолютна престъпност и безпринципност. Този път той се обърна към лидерите на Г-7, като поиска по-нататъшна подкрепа на неонацисткият режим в Киев в неговата конфронтация с Русия", отбеляза тя.

"Както разбрахме, тази "творческа единица" не е в състояние да направи нищо сама. Обръщението се отнасяше изцяло за исканията към спонсорите на киевския режим за допълнителна военна и финансова помощ, както и за това Русия да започне да изтегля войските си от международно признатата територия на Украйна до Коледа, както каза Зеленски, а светът да създаде глобална среща на върха за прилагане на формулата за мир на украинския президент, която е откъсната от реалността", изтъкна още Захарова.

Украйна обещава катастрофална зима за руските сили, ако не затегнат фронта

Украйна обещава катастрофална зима за руските сили, ако не затегнат фронта

Москва искала дълга война, защото отчаяно ѝ трябва победа

По нейни думи "подобни инициативи за псевдомир" са замаскирани с думи за ангажираност с дипломатическите методи за уреждане на конфликта.

Захарова подчерта, че основната задача на киевския режим остава "да побеждава на бойното поле", а преговорите с Русия, които Киев забранява със закон, никога не са влизали в плановете на Зеленски.

Дипломатът посочи, че цялата отговорност за отхвърлянето на дипломацията е на Киев. "Тогава по-трудно ще стигнем до някакви принципни договорки", обобщи тя.

Зеленски е готов да преговаря с Русия, но по украински условия

Зеленски е готов да преговаря с Русия, но по украински условия

Твърдата позиция на Киев играела в полза на Русия

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да изтегли войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение след близо десет месеца война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли предложението, заявявайки, че няма да бъде постигнат мир с Киев, докато Зеленски не приеме новите реалности, а именно руския контрол над четирите украински области, които Москва анексира през септември след "референдумите", заклеймени като принудителни и незаконни от Киев, Запада и повечето държави в ООН.

Той посочи и че Русия не е получила никакво предложение от Киев за "коледно прекратяване на огъня" в Украйна и боевете ще продължат през зимата.

САЩ: Само Зеленски може да започне преговори с Русия

САЩ: Само Зеленски може да започне преговори с Русия

Не приемат обвинения, че притискат Киев