Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага свикване на специална среща на върха за прилагане на украинската мирна формула.

Зеленски пред лидерите от Г-20: Сега е моментът войната на Русия да спре

Зеленски пред лидерите от Г-20: Сега е моментът войната на Русия да спре

Войната трябва да приключи "справедливо и въз основа на Устава на ООН

"На срещата на върха на Г-20 в Индонезия предложих украинската формула за мир - 10 ясни точки, които са доста реалистични за изпълнение. В името на мира, мира в Украйна, в Европа и в света. Всички сте наясно с тези 10 точки. Благодарен съм ви, че подкрепихте тази инициатива. Предлагам да се свика специална среща на високо равнище - среща на високо равнище за глобалната формула на мира - за да се определи как и кога можем да приложим точките от украинската формула на мира. Приканвам вас, както и други добросъвестни страни, да покажете своето лидерство в прилагането на Формулата на мира като цяло или в някои конкретни точки в частност", каза президентът, обръщайки се към лидерите на Г-7.

Зеленски: Борим се с всички средства срещу щетите, които Русия нанася

Зеленски: Борим се с всички средства срещу щетите, които Русия нанася

Следващата седмица ще бъде важна - Срещата на Г-7, конференция във Франция за възстановяването и устойчивостта

Страните от Г-7 ще координират помощта, която ще бъде натрупана за възстановяването на Украйна. Създаването на съответната платформа беше обявено от германския канцлер Олаф Шолц след онлайн срещата на Г-7.

Русия, която продължава войната срещу Украйна и причинява мащабни разрушения, в крайна сметка ще трябва да плати за възстановяването ѝ. Това се подчертава в съвместното изявление на лидерите на Г-7 след виртуалната среща на върха на 12 декември, публикувано на уебсайта на германското председателство на Групата.

"Русия в крайна сметка ще трябва да плати за възстановяването на критична инфраструктура, повредена или унищожена по време на нейната брутална война. Не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости. Ще подведем под отговорност президента Путин и отговорните в съответствие с международното право", се казва в документа.

Подписалите са решени да помогнат на Украйна да поправи, възстанови и защити критичната си енергийна и водна инфраструктура. "Ние ще помогнем на Украйна да отговори на нуждите й от готовност за зимата, ще продължим да подкрепяме гражданската устойчивост на Украйна и допълнително ще засилим усилията си в тази насока по време на международната конференция, която ще се проведе в Париж на 13 декември", се казва в изявлението.