Украинският президент Володимир Зеленски, който говори чрез видеовръзка пред лидерите на индустриалните държави, събрали се за срещата на върха на Г-20 в Индонезия, призова за прекратяване на войната, която Русия води в Украйна.

"Убеден съм, че сега е моментът, в който разрушителната война на Русия трябва и може да бъде спряна. Това ще спаси хиляди животи", казва Зеленски във видеопосланието си. Зеленски заяви обаче, че войната трябва да приключи "справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право".

С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20
Обновена

С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20

Украйна и кризата са основни теми в в разговорите

"Няма да позволим на Русия да чака и да увеличава силите си...", закани се пред световните лидери Зеленски.

Президентът подчерта, че за да се сложи край на войната, Руската федерация трябва да изтегли окупационните си сили, да изплати обезщетение за щетите, нанесени на Украйна и да потвърди териториалната цялост на страната ни.

Той се обърна към лидери като президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин, но уточни, че обръщението му не се отнася за Русия. На срещата не присъства президента на Русия Владимир Путин, а страната му е представена от външния министър Сергей Лавров.

"Не може да има никакво оправдание за ядрен шантаж", добави той, като специално благодари на Групата на 19-те за изясняването на тази позиция, с изключение на Русия.

Зеленски призова за възстановяване на безопасността в Запорожската атомна електроцентрала, за ограничаване на цените на руските енергийни източници и за разширяване на украинската инициатива за износ на зърно.

Украинският президент също така призова за освобождаването на всички украински военнопленници.

Президентът също така призова за свикване на международна конференция, която да "укрепи ключовите елемент от следвоенната архитектура за сигурност" и да попречи на Русия да повтори агресията си.

ООН призова Русия да бъде подведена под отговорност за престъпления в Украйна

ООН призова Русия да бъде подведена под отговорност за престъпления в Украйна

Гласуването в 193-членната световна организация завърши с 94 гласа "за" срещу 14 "против" и 73-ма "въздържали се."