Общото събрание на ООН одобри резолюция в понеделник, призоваваща Русия да бъде подведена под отговорност за нарушаване на международното право чрез нахлуване в Украйна.

Включително се иска и изплащане на репарации за украинци, убити и ранени по време на войната, както и нанесените щети, съобщи АП.

Гласуването в 193-членната световна организация завърши с 94 гласа "за" срещу 14 "против" и 73-ма "въздържали се."

Това е до най-ниското ниво на подкрепа от петте резолюции, свързани с Украйна, приети от Общото събрание след началото на войната на 24 февруари.

Зеленски: Ситуацията в Херсон все още е опасна

Зеленски: Ситуацията в Херсон все още е опасна

Разследващите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления

Припомняме, че във вчерашното си вечерно изявление, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разследващите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления - намират се тела както на цивилни, така и на военни. 

Зеленски направи изявлението след отвоюването на Херсон от Русия. Той предупреди, че ситуацията там остава сложна заради разминирането на района, както и продължаващите проблеми с електричеството. 

Държавният глава коментира и гласуваната резолюция на ООН за Русия. 

"От освободителната победа в Херсон до дипломатическата победа в Ню Йорк - Общото събрание на ООН току-що даде зелена светлина за създаването на компенсационен механизъм за руските престъпления в Украйна. Агресорът ще си плати за стореното!" написа Зеленски в Twitter.