Седмица преди изтичането на споразумението за износ на украинско зърно няма признаци за удължаване на договора, който е от решаващо значение за световните пазари на храни. Въпреки че разговорите с представители на ООН в Женева са били полезни, въпросът за удължаване на срока остава открит, заяви в събота руската информационна агенция ТАСС, като цитира заместник-министъра на външните работи Сергей Вершинин.

Der Standard съобщава, че руската страна е поставила условия държавна банка "Роселхосбанка" да бъде извадена от западните санкции и да бъде включена отново към международната платежна система Swift.

Москва: Рисковано е Украйна да продължава износа на зърно през Черно море

Москва: Рисковано е Украйна да продължава износа на зърно през Черно море

Русия вече не гарантира безопасността на корабоплаването в района

По данни на ООН от влизането в сила на споразумението за зърното през юли досега са изнесени десет милиона тона зърно и други хранителни продукти. В резултат на това световната продоволствена криза беше смекчена от рязкото покачване на цените, се казва в доклада. Споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция и изтичащо на 19 ноември, ще позволи на товарните кораби със зърно да преминават през Черно море, което се контролира от руския флот.

Русия плаши пак да напусне зърнената сделка, но без да блокира Турция

Русия плаши пак да напусне зърнената сделка, но без да блокира Турция

Путин предупреждава Киев да не нарушава гаранциите за сигурност към Москва

На 29 октомври Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено между Москва, Турция, Украйна и ООН. Мотивът, изтъкнат от Кремъл, бе, че вече не може да гарантира безопасното преминаване на кораби от Украйна през Черно море, като обясни това с нападението срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол. Руските агенции цитират Сергей Вершинин, който припомня не само този факт, но и саботажа на Кримския мост от началото на месеца, като терористични актове от страна на украинските сили, които именно поставят под риск зърнената сделка.

Въпреки решението на Русия обаче Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море, а след това решение Русия обяви, че се връща в договореното. Според Киев това се е случило, тъй като Москва е осъзнала, че инициативата ще сработи и без нейно участие.