Би било рисковано за Украйна да продължи да изнася зърно през Черно море, след като Москва прекрати участието си в споразумението, постигнато с посредничеството на ООН. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

В условията, при които Русия говори за невъзможността да се гарантира безопасността на корабоплаването в тези райони, подобна сделка е трудно осъществима и придобива различен характер - много по-рискован, опасен и негарантиран, подчерта той.

Песков упрекна действията на украинската страна за провалянето на сделката.

Русия уведоми ООН и Турция за плановете си да спре споразумението за неопределен период от време, след като Москва обвини Украйна в "мащабна" атака с дрон срещу своя Черноморски флот в Севастопол.

От своя страна Киев разкритикува Москва, че "изнудва света с глад".

Турция решена да запази зърнената сделка въпреки Русия

Турция решена да запази зърнената сделка въпреки Русия

12 кораба със селскостопански продукти са напуснали украинските пристанища днес

Песков уточни, че продължават контактите на Кремъл с Турция и ООН, които посредничиха за постигането на сделката за износ на зърно през юли. Той отказа коментар на въпрос какво трябва да се случи от гледна точка на Русия, за да бъде възобновено споразумението.

По-рано днес стана ясно, че 12 кораба, превозващи зърно, са напуснали украинските пристанища въпреки оттеглянето на Русия от сделката.

Решението на Москва предизвика недоволство от страна на Украйна, НАТО, Европейския съюз и Съединените щати.

В събота американският президент Джо Байдън нарече хода на Русия "просто възмутителен", а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че с действията си Русия "използва храните като оръжие".

Украйна, Турция и ООН договориха зърнен коридор за понеделник

Украйна, Турция и ООН договориха зърнен коридор за понеделник

Ще бъдат изнесени 12 кораба

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, даде възможност на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението помогна да се предотврати глобална продоволствена криза - Русия и Украйна са два от най-големите износители на зърно в света, а Русия е най-големият износител на торове. Чрез него бяха изнесени повече от девет милиона тона украинско зърно, като то трябваше да бъде подновено на 19 ноември.

Москва обаче многократно се оплакваше от прилагането на сделката и твърдеше, че все още среща трудности при продажбата на торове и храни.