Руското министерство на отбраната излезе с изявление във връзка с атаката с дронове в анексирания Севастопол, като нарече инцидента "терористичен акт", съобщава Руската служба на Би Би Си.

В атаката срещу Севастопол са участвали девет конвенционални и седем военноморски дрона. Корабите и самолетите на Черноморския флот са унищожили всички цели, твърдят от руското министерство на отбраната.

В резултат на атаката "незначителни повреди" е получил морският миночистач "Иван Голубец", както и боново заграждение в Южния залив.

Корабите на Черноморския флот, които са били атакувани, според руското военно ведомство са "участвали в осигуряването на зърнените коридори".

Според Москва атаката срещу Севастопол е подготвена под ръководството на "британски специалисти", разположени в град Очаков, Николаевска област на Украйна. Те бяха обвинени и в участие във взривяването на газопроводите "Северен поток"

Официален Киев все още не е коментирал случилото се в Севастопол. В събота сутринта в социалните мрежи на украинската специална служба се появи съобщение с думите: "Време за пукот", което обаче не е ясно дали е директно свързано с тези събития.

Известно е, че в края на август Обединеното кралство започна да доставя на Украйна подводни дронове, чиято основна цел е да разминират морското крайбрежие.

Украйна атакува с дрон щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Украйна атакува с дрон щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Безпилотният самолет е бил свален, без да нанесе големи щети